ABD'nin o tavrı Davutoğlu'nu üzmüş

  • Ana Sayfa
  • ABD'nin o tavrı Davutoğlu'nu üzmüş
ABD'nin o tavrı Davutoğlu'nu üzmüş
Davutoğlu, açık konuştu ve ABD ile ilişkilerin iyi olduğunu ancak Mavi Marmara'daki tavrın sindirileyeceğini söyledi.Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile ABD arasında herhangi bir gerginliğin olmadığını; ancak Mavi Marmara ile ilgili tutumlarınında eleştirilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin sadakatinin test edilmesinin kimsenin haddine olmadığını söyleyen Davutoğlu, WikiLeaks'ın yayınlayacağı belgelerle ilgili de yorum yapmanın şimdilik doğru olmayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'den komşu ülkelere, özellikle Irak'a dönük herhangi bir terör faaliyetine müsamaha gösterilmesi ya da o konuda gerekli tedbirin alınmaması gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını belirtti.

Davutoğlu, CNNTürk'te Taha Akyol'un sunduğu ''Eğrisi Doğrusu'' programına konuk oldu. Foreign Policy'nin bu yıl ikincisi düzenlenen ve kendisinin de yer aldığı ''En Önemli 100 Küresel Entelektüel'' listesiyle ilgili etkinliğe katılmak üzere ABD'ye gidec Deniz kumu eğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, ABD'de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile görüşeceğini kaydetti.

WIKILEAKS BELGELERİNE İLİŞKİN HABERLER

Wikileaks internet sitesinin ''ABD'de bir takım unsurların PKK'yı desteklediği, Türkiye'den de Irak El Kaidesine bir takım yardımlar gittiği yönünde'' iddiaları içeren belgeleri açıklayacağını duyurmasıyla ilgili haberlere yönelik bir soru üzerine Davutoğlu, bu haberlerin henüz spekülatif olduğunu, üzerine bir yorum yapmanın doğru olmayacağını ifade etti.

Türkiye adına ilkesel bir pozisyonu vurgulayacağını belirten Davutoğlu, ''Türkiye'den komşu ülkelere hele hele Irak'a dönük bir şekilde herhangi bir terör faaliyetine müsamaha gösterilmesi ya da o konuda gerekli tedbirin alınmaması gibi bir şey söz konusu değildir'' dedi.

Davutoğlu, ''Aksine El Kaide'ye karşı verilen mücadelede Türkiye her zaman ciddi tedbirler almıştır ve bu hep takdirle ifade edilmiştir'' diye konuştu. Davutoğlu, belgeler çıktığında gerekli değerlendirmeleri de yapacaklarını, ABD ile ilgili iddiaların değerlendirmesini de ABD'deki muhataplarının zaten yapacağını belirtti.

"MAVİ MARMARA'DAKİ TUTUMU SİNDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL"

''ABD ile problemlerin arttığı izlenimlerine'' ilişkin olarak ABD Başkanı Obama'nın getirdiği diyaloğa dayalı politika ve yöntemlerin Türk dış politikası ile örtüştüğünü belirten Davutoğlu, Obama'nın İran'ı diyaloğa çağıran mektuplar yazdığını, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da buna cevap verdiğini anımsatarak, şu anda ABD ile yöntem konusunda bir uzlaşmalarının olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, ''ABD ile yönetim düzeyinde yürüttüğümüz müzakerelerde görüş farklılıklarımız olur. Ne konuda görüş farklılıklarımız olur? Biz İsrail'in böylesine bir faaliyetinden sonra İsrail'e karşı müttefiklerimizin çok daha net tavır almasını beklerdik. Cenevre'de BM oylamasında ABD ve bazı Avrupalı müttefiklerimizin böyle bir araştırma komisyonuna hayır demesini diğer müttefiklerimizin çekimser kalmasını herhangi bir Türkün içine sindirmesi mümkün değil. Burada bir görüş ayrılığı var ama bu görüş ayrılığı dolayısıyla İsrail'in Türkiye'nin haklı tepkisini paylaşmaması konusunda herhalde kimse Türkiye'yi suçlayamaz''

"TÜRKİYE YAHUDİLERE ZULMEDEN BİR ÜLKE DEĞİL"

İsrail ile ilişkilerin ele alındığı programda ABD ziyaretinde ülkedeki Yahudi lobisine önem verip vermeyeceğine ilişkin soru üzerine bütün lobilere önem verdiklerini belirten Davutoğlu, ''Dünyanın neresinde olursa olsun Yahudilerle görüşürüz'' dedi.

Türkiye'nin Yahudilere zulmeden ya da İsrail ile fiili bir savaş yaşayan bir ülke olmadığını ifade eden Davutoğlu, ''Şimdi böyle bir ülkenin 9 vatandaşı, uluslararası sularda, düzenli ordu tarafından, siyasi bir otoritenin emriyle kararlı ve bilinçli bir şekilde öldürülmüşse onurlu bir devlet bu hakkı sonuna kadar takip eder. Bizim için bu kendimize olan saygımızın bir gereği'' diye konuştu.



Kategori : POLİTİKA