20 milyon işsize umut kapısı

20 milyon işsize umut kapısı
Giderek azalma gösteren nüfus yapısıyla başı dertte olan Rusya'nın yakın yıllarda 20 milyon dolayında yabancı işçi almak zorunda kalacağı bildirildi.Abone ol

Uzmanlar, azalan nüfusun beraberinde iş hayatında kalifiye elemen sorununu getirdiğini dile getiriyor.

Rusya'da giderek azalma gösteren nüfusa paralel ülkede özellikli Rus asıllı nüfustaki işçi ve kalifiye eleman sayısında da önemli azalma olduğu belir Kuvars kum tiliyor. Ülkenin mevcut nüfus azalmasını göz önünde bulunduran uzmanlar, bu gidişle 2030'a kadar Rusya'da iş yapacak kalifiye insan sayısında ciddi daralma olacağını dile getiriyor.

Sadece 2020'ye kadar Rusya'daki ekonomik çarkları döndürmek için ülke genelinde 80 ile 90 milyon arasında çalışan elemana gerek duyulacağını dile getiren uzmanlar, artacak istihdam boşluğunu doldurulması için en az 10 ile 20 bin arasında yabancı işçi gerekeceğini ifade ediyor.

Öte yandan Rusya'da 15 gün gibi bir süre devam eden son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre ülke nüfusu 141 milyon 200 bin kişi olarak kaydedilmişti. 1991'deki nüfus sayımında 148 milyon 300 bin olan Rusya halkı, 2002 sayımında 145 milyon 200 bine gerilemişti.

GÖÇE KAPI AÇILIYOR

Rusya'da özellikle genç nüfusta yaşanan azalma ve buna bağlı olarak ihtiyaç ortaya çıkan kalifiye elemen boşluğunun doldurulamaması Rusya'nın ekonomik büyümesinin önünde önemli bir engel olarak görülüyor. Bunun farkında olan Kremlin ise Rusya'ya göç etmek isteyenler için bir kısım olumlu değişiklikler yapmaya çalışıyor.

Rusya'ya en çok geçici işçi gönderen ülkelerin başında ise Özbekistan geliyor. Özbekistan'ı daha sonra diğer bölge ülkeleri Kırgızistan ve Tacikistan geliyor.



Kategori : EKONOMİ