CHP'nin hedeflediği oy oranı

CHP'nin hedeflediği oy oranı
Kılıçdaroğlu sonrası CHP'de yıldızı parlayan isimlerden olan Umut Oran, partisinin hedeflerini açıkladı.Abone ol

CHP'de yeni tüzük uygulamasıyla birlikte Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturan Umut Oran, süreç içindeki hedeflerinin 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 10'unu üye yapmak olduğunu söyledi. CHP'nin diğer hedefi ise seçimlerde 20 milyon oy oranına ulaşmak yani yüzde 40.

2008 yılındaki kurultayda dönemin CHP lideri Deniz Baykal'a rakip çıkan Oran, siyasetten önceki 14 yıllık dönemde meslek örgütlerinde oldukça büyük deneyim elde ettiğini bildirdi. Bayram söyleşileri çerçevesinde AKŞAM Gazetesinden A. Rezzak Oral'ın sorularını yanıtlayan, CHP'nin 47 yaşındaki bekar Genel Başkan Yardımcısı Oran, 'Siyaset popülaritemi artırmadı, zaten tanınıyordum; evlilik ise kısmet işi' diye konuştu. Oran'ın mesajlarında öne çıkan başlıklar şöyle:

YENİ CHP, YENİ ANLAYIŞ
22-23 Mayıs'tan sonra CHP'de lider değişimi oldu. Bu değişimle birlikte siyasal anlayış da değişti. Farklı bir üslup, farklı bir anlayış geldi. Elbette sadece üslup değişmedi. Yeni lider, yeni MYK, yüzde 72'si değişen yeni PM işbaşı yaptı. Bunlar önemliydi. Lider olarak da Kılıçdaroğlu daha sosyal, daha uzlaşmacı daha demokrat, daha şeffaf, daha halkçı, daha devrimci, daha katılımcı ve daha dokunulabilir özelliklere sahip. Kadın hareketine duyarlı, gençlere ve çocuklara düşkün, dinlemesini bilen, yerele önem veren bir kişilik.

DAHA SAHİCİ BİR LİDER
Karizma, Kemal Bey için bir handikap değil. Yeni bir üslup, yeni bir anlayış ve daha demokrat bir yapı öne çıkıyor. Ayrıca karizması da var. Her şeyden önemlisi daha sahici geliyor insanlara. İnsanlara daha şeffaf, daha hesap verebilir ve daha dokunulabilir geliyor. Önemli bir özellik de hiç kuşkusuz mütevazılık. Belirli çevrelere göre de en önemli özelliği lakabında gizli: 'Sakin güç.'
Başarılı bir referandum süreci geçirdik hep beraber. Kemal Bey'in bu özellikleri sahada da onaylandı. Çünkü o halktan biri gerçekten ve onlara hizmet etmek için siyaset yapıyor, halk da bunu fark ediyor.

DEMOKRATİK BİR TÜZÜK
Sadece MYK'nın yeni bir yapılanmaya gitmesi ve yeni görevlerin bölüşülmesi elbette çok büyük bir değişiklik anlamına gelmiyor. Bu tüzüğün uygulanmasın seo ın ertelenmesi de kurultayda oldu. Bu da bir bakıma örgütün iradesiyle oldu. Bizim açımızdan bu yeni tüzük de çok tatmin edici, 4x4 bir tüzük değil. Sadece bu yeni yapı partiyi bir yerden alıp bir yere taşıyamayabilir. Bizim önceliklerimiz arasında daha demokratik bir tüzük de vardır. Bunu da baştan beri söylüyoruz; özetlersek tüzük de önemli, kurallar ve kurumlar da önemli ama, anlayış, ilkeler, iletişim ve yönetim de önemli.

İKİ YILLIK YOL HARİTASI
Bir iş planı dahilinde çalışıyoruz. Belirli önceliklerimiz var. Bu çerçeveden baktığımızda hem referandum süreci hem de tüzük tartışmaları bizim önceliklerimiz arasında değildi. Dış etkenlerle gündemimize girdi bir bakıma, bizim için bir ekstraydı bu gündem. Ama önümüzdeki genel seçime daha bir yıla yakın bir zamanımız var. Yönetim, bilim platformu, örgütler hep birlikte seçimde maksimum verimi almaya çalışacağız.

SON KARAR GENEL BAŞKAN'IN
Şu anda genel başkan tüm verileri alt alta topluyor. Bir nevi nabız tutuyor. Son kararını o verecek. Genel Başkanlık sorununun olmaması en büyük şanstır, çünkü örgütlerimiz, tabanımız, delegasyon yüzde 100 Kemal Bey'in yanındadır. Şu anda Türkiye'nin çok büyük sorunları var. En büyüğü de ekonomik sorunlar. Halkın yoksulluğunu, işsizlik, göç, terör de tetikliyor. İnsanlar çalışmak yerine, çeşitli yardımlarla, günlük çözümlerle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Gerçek ve evrensel bir sosyal devlet yerine bugün halka 'sadaka kültürü' ile yoğrulan bir hayat sunuluyor. Bu aslında sürdürülebilir bir tablo değildir.

YENİ ANLAYIŞA YENİ PROGRAM
CHP olarak irademiz dışında gelişen bir gündemle karşı karşıya kaldık. Ancak biz yine kendi yol haritamız çerçevesinde yola devam ediyoruz. Yeni bir ekonomik program üzerinde çalışıyoruz. Sendikalarla (işçi-işveren), meslek oda ve kuruluşları, diğer STK'lar... yani tüm ekonomik aktörleri ziyaret ederek, onlarla diyalog ve iletişimde kalarak, çözüm önerilerimizi siyasi bir perspektifle sunacağız. Bu çalışmayı yılbaşından önce sonuçlandıracağız. Akademisyenler ve ekonomi basınından da yararlanacağız. Kürt sorunu ve yeni anayasaya yönelik çalışmalarımız da devam edecek. Türbana yönelik önerimiz de anayasa çalışmasının içinde olacak. Bu konuya insan hak ve özgürlükleri kapsamında, kadın eşitliği bağlamında ve yükseköğrenim düzeyinde eğiliyoruz.

SANAYİ İLLERİNE ZİYARET
Yeni Ekonomik Program çerçevesinde büyük sanayi illerimize bölgesel ziyaretler yapacağız. Ankara, İstanbul, İzmir sanayi ve ticaret odalarıyla buluşacağız. Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Eskişehir, Konya, Kahramanmaraş, Denizli, Kayseri gibi illerimizde bölge toplantıları gerçekleştireceğiz. Sorunlara bakış açımızı yerinde anlatacağız.

AİDAT ÖNEMLİ OLACAK
Türkiye'de yaklaşık 50 milyonluk seçmen kitlesi var. Biz bu kitlenin yüzde 10'u civarında bir üyelik profilini yakalamak istiyoruz. Bu da rakam olarak yaklaşık 5 milyona denk geliyor. Şu anda 800 bini aşan üye sayımızı böylece en az 7 kat artırmış olacağız. Aylık 1 lira, yıllık 12 lira gibi bir üyelik aidatı üzerinde duruyoruz. Üyelik konusunu aidiyet, söz hakkı, haklar ve sorumluluklar çerçevesinde görüyoruz. Aidat sorumluluğunu yerine getireni 'aktif' getirmeyeni ise 'pasif' üye olarak göreceğiz. Pasif üyelerin parti içindeki kimi haklarını yeniden düzenleyeceğiz.

PARTİ OKULU GELİYOR
Eski genel merkez binamızı Parti Okulu adı altında yeniden düzenliyoruz. Yılbaşına kadar faaliyete geçecek. Bunu mutlaka hayata geçirmek istiyoruz. Bilim Platformu'nu da bu binaya taşıyacağız.

DAHA ÖZGÜR VE ZENGİN ÜLKE
Seçimler için başarı çıtamızı yüzde 40 hedefine odaklamış durumdayız ki, bunu zaten baştan açıkladık. Şimdi ortada bir de referandumdaki performansımız var. Referandum sonuçlarını tüm detaylarıyla analiz ettik, bilgileri örgütümüze de aktardık. En iyi seçim sonucunu almak için çaba göstereceğiz. Daha özgür, zengin ve güvenli bir ülke vaadiyle seçime hazırlanacağız.

WEB SAYFASI YENİLENİYOR
Siyasette bir iletişim aracı olarak sosyal paylaşım sitelerini kullanıyoruz. Genel Başkanımız twitter'a mesajlarını giriyor. Ben kendim twitter'ın güvenli olmaması nedeniyle facebook kullanıyorum. CHP'nin web sayfasını yeniliyoruz. Yıllardır televizyon izlemiyordum. Son 2.5 yıllık siyasi dönemimde de izlemiyorum, izleyemiyorum. Vakit de ayıramıyorum zaten. 23 - 24 yıldır örgütlü toplumun içindeyim, önemli temsil görevlerini yerine getirdim. Son dört yıldır da aktif siyasetin içindeyim.

'47 YAŞINDA BEKARIM EVLİLİK KISMET'
Günümü iyi planlıyorum. Böyle yaparak 16 saatlik çalışma diliminde her şeyi karşılamaya çalışıyorum. Böyle yaparak kendime, aileme zaman ayırabiliyorum. Sinemaya, tiyatroya da gidebiliyorum. 47 yaşındayım ve bekarım. Siyasetten önce de popülaritem vardı, tanınıyordum. Siyasetin ek bir katkısı olmadı. (Evlilik teklifleri alıyor musunuz sorusu üzerine) Hayır siyasetin bir artısı olmadı. Siyasette tanınma dolayısıyla evlilik teklifi olmadı. Evlilik başka bir şey, kısmet işi o.

YILDA 30 KENT GEZİYORUM
Her yaptığım işte başarılı olmaya çalışıyorum. Örgütlülüğe, emeğe inanıyorum. Basamakları birer birer çıktım. 1996'dan beri her yıl ortalama 30 ili ziyaret ediyorum. Şimdi son 2.5 yıllık siyasi dönemde bu sayı ortalama 50 ile çıkmış durumda.

ERDEM'E 'DÖN' SİNYALİ
2008 kurultayındaki adaylığım dönemin yöneticilerinin talepleri ve örgütlerdeki kimi istekler sonucunda gerçekleşti. Zor da olsa kabul ettim. O dönem birlikte hareket ettiğimiz Eşref Erdem şimdi parti içinde değil. Kendi iradesiyle istifa mekanizmasıyla gitti. Bizim bir tane bile kaybedecek arkadaşımız yok. Çok büyük bir disiplin sorunu yoksa CHP'nin kapısı sonuna kadar açıktır.

BAYRAM MESAJI
Türkiye buruk bir ortamda bayrama giriyor. Yurtdışından et ve canlı hayvan ithal ediyoruz. Çok üzücü. Artık Türk vatandaşları yurtdışından gelişlerinde hediye yerine et getiriyorlar. Çünkü et orada Türkiye'den dört kat daha ucuz. Canlı hayvan varlığımız yarı yarıya azalmış durumda, birçok insanımız et yiyemiyor. Türkiye'de adil paylaşım, fırsat eşitliği esasına dayanmayan defolu bir sistem var. Amacımız; sistemi değiştirerek olanakları adil bir biçimde vatandaşlarımıza paylaştırmaktır.

10 MİLYON KADIN CHP DIŞINDA
Gönüllülük esasına dayanan çalışmalara yönelmek istiyoruz. Türkiye'de 10 milyon 690 bin ev kadını var. Bunlar hem çalışmıyor hem sosyal hayatın çok içinde değil ve hem de CHP'nin bunlarla ilişkisi yok. Kadın örgütleri aracılığıyla bu kadınlara, işveren dünyası temsilcileriyle işadamlarına ulaşacağız. Onları yerinde ziyaret edeceğiz, sorunlarını dinleyeceğiz, proaktif çalışmalar yürüteceğiz. Örneğin bizim bir İç Anadolu sorunumuz, Karadeniz sorunumuz var. 'Bize neden oy vermiyorlar' diye gidip yerinde araştıracağız. Teknolojiyi kullanacağız, kamuoyu yoklamaları yapacağız. Parti okulunu, Bilim Platformu'nu devreye sokacağız.



Kategori : POLİTİKA