E-Devlet kapısının anahtarı pahalı çıktı

  • Ana Sayfa
  • E-Devlet kapısının anahtarı pahalı çıktı
E-Devlet kapısının anahtarı pahalı çıktı
Sigorta dökümü alma, araç sorgulama, dava tarihini görme gibi 198 hizmetin verildiği e-devlet kapısının anahtarı pahalı çıktı. Abone ol

Vatandaşlar ilk şifre alırken PTT şubelerine 1 lira öderken, kaybetmeleri halinde ikinci şifre için 10 lira yatırmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca e-devlet kapısını aşındıran kişi sayısı 72 milyon nüfuslu ülkede 400 binde kaldı.

Vatandaşlar e-devletle 2008 yılında tanıştı. İlk etapta sayılı hizmet veren elektronik ortamdaki devlet, şu anda 24 kamu kurumunun kayıtlı olduğu bir site haline geldi. Adalet Bakanlığı'ndan S tütsü osyal Güvenlik Kurumu'na, tapu bilgilerinden araç sorgulamaya kadar 198 hizmetin verildiği e-devlet kapısına vatandaş ilgisi istenen ölçüde ilerlemiyor. 2 yıl geçmesine rağmen sisteme kayıtlı kişi sayısı 400 bini geçemedi. Bunun 350 bini PTT şubelerine gidip 1 lira karşılığında şifre alanlardan oluşurken, 50 bini elektronik ve mobil imza kullanan vatandaşlar.

SİGORTA DÖKÜMÜ İÇİN ŞİFRE GEREKİYOR

Günlük 1 milyon 200 bin sayfanın açıldığı 'devletin kısa yolu e-devlette' en çok Emniyet Genel Müdürlüğü'nün araç sorgulama hizmeti ilgi görüyor. Araç alıp satanların plakayla arabayla ilgili kaza, trafik cezası, vergi cezası gibi her türlü bilgiyi alabildiği bu sayfa sayesinde e-devlete şifre alanların sayısının arttığı kaydediliyor. Kısa bir süre önce ise emekli ve çalışanların en çok kullandığı SGK, hizmet döküm sorgulama sayfası da e-devlet kapısına yönlendirildi. 55 milyona yakın vatandaş SGK sitesinden ücretsiz bakabildiği, sigorta gün sayılarını artık 1 lira karşılığında görebilecek.

Şifre ilk kez alınırken 1 TL, kaybedildiğinde ise 10 lira ücret yatırılıyor. 3 ayda bir yenilenen şifrenin sorusunun unutulmasının kolay olduğunu belirten yetkililer, vatandaşların büyük çoğunluğunun her 3 ayda bir şifre almak zorunda kaldığını ifade ediyor. İkinci, üçüncü ve daha sonraki şifre alımlarında vatandaşın 10 lira ödediğine dikkat çeken yetkililer, milyonlarca emekli, dul ve yetimin mağdur edildiğini düşünüyor.

E-DEVLET KAPISI

E-devlet, sigorta, borç, fatura, trafik ehliyet, e-okul e-karne, açık öğretim ve üniversite sınav sonuçları TC Kimlik numaraları kullanılarak PTT'den alınan şifreyle sorgulanıyor. E-devlet kapısı www.turkiye.gov.tr adresinden açılıyor.



Kategori : GÜNCEL