Sırp duruşmasında gizli tanık şoku

  • Ana Sayfa
  • Sırp duruşmasında gizli tanık şoku
Sırp duruşmasında gizli tanık şoku
Üç Sırp'ın duruşması Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapıldı. Gizli tanığın ifadeleri tüyler ürpertti. Abone ol

Bosna-Hersek'in Zvornik kentinde 1992 yılında Boşnak sivillere yönelik savaş suçu işlemekten yargılanan üç Sırp'ın duruşması Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapıldı. Gizli tanığın ifadeleri tüyler ürpertti.

Belgrad'daki Savaş Suçları Mahkemesinde, Bosna-Hersek'in doğusunda bulunan Sırbistan sınırındaki Zvornik'te 1992 yılında işlenen savaş suçlarıyla ilgili açılan davanın duruşmasında, o dönem Sırp birliklerinde görev yapan ve 11 Haziran 1992 yılında 700 Boşnak sivilin katledilmesinde rolleri olduğ vajinismusta hipnoz tedavisi u iddia edilen Darko Yankoviç, Saşa Çilerciç ve Goran Saviç hazır bulundu.

Duruşmada, Zvornik'in ''Çelopek'' Kültür Merkezi'nde 11 Haziran 1992'de esir tutulan Boşnak sivillere yapılanlarla ilgili, gizli tanıklar konuştu.

''3 numaralı gizli tanık'', zanlıların esirlere ''insanlık dışı'' muamelelerde bulunduğunu söyleyerek, ''Alnımıza bıçakla haç çizerlerdi ve bulunduğumuz odaya girip rastgele ateş açarlardı'' dedi.

Gizli tanık, ifadesinin devamında şunları söyledi:

''11 Haziran 1992 tarihi, Kurban Bayramı'nın ilk gününe denk geldi. Bulunduğumuz odaya bir grup Sırp asker girdi. Aralarında sanık Yankoviç'in de bulunduğu askerler öncelikle bize dayak atmaya başladı. Daha sonra Yankoviç, 'kanlı bir bayramınız olacak' diyerek bize rastgele ateş açmaya başladı. Bunun ardından babaları oğullarıyla cinsel ilişkiye zorladı. Bütün bunları yaşattıktan sonra birçok esiri de katlettiler.''

Duruşma, gizli tanıklarının ifadelerinin tamamlanmasının ardından başka bir tarihe ertelendi.

Çilerciç ve Saviç'in yargılanması 3 Eylül 2007 yılında, geçen yıl yakalanan Darko Yankoviç'in yargılanması ise 10 Eylül 2010 tarihinde başlamıştı.

Belgrad Savaş Suçları Mahkemesi, 1992 yılında Zvornik'te yaşanan olaylarla ilgili üç ayrı dava açtı. ''Zvornik-1'' adlı dava, 12 Haziran 2008'de bitti. Bu süreçte 3 kişiye toplam 24 yıl hapis cezası verildi, 1 kişi serbest bırakıldı. ''Zvornik 2'' olarak adlandırılan davada ise geçen hafta, 700 Boşnak'ın öldürülmesinden sorumlu tutulan Branko Gruyiç'e 6, Branko Popoviç'e ise 15 yıl hapis cezası verildi. 700 sivilin ölümünün suçlusu olan bu iki kişiye verilen hapis cezası Bosna-Hersek'teki kurban yakınlarının sert tepkilerine neden olmuştu.

''Zvornik-3'' olarak adlandırılan bugünükü duruşmanın yapıldığı davada ise Darko Yankoviç, Saşa Çilerciç ve Goran Saviç yargılanıyor.



Kategori : DÜNYA