Avrupa Birliği'nden sürpriz teklif

  • Ana Sayfa
  • Avrupa Birliği'nden sürpriz teklif
Avrupa Birliği'nden sürpriz teklif
AB Türkiye’ye limanlarını ve hava sahasını Rum kesimine açması için yeni bir öneri sundu. Abone ol

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin hava sahasını ve İstanbul'daki bir limanını Rumlara açması karşılığında, iki müzakere başlığını daha açmayı teklif etti.

NTV'nin haberine göre öneri çerçevesinde Belçika, Türkiye’nin İstanbul’da AB üyesi 27 ülkenin kullanımına bir liman a seo çmasını önerdi. Bununla birlikte Türkiye’ye Rum kesimi dahil tüm AB üyelerine transit geçişler için hava sahasını da sınırsız bir şekilde açması önerildi.

ENERJİ VE ADALET BAŞLIKLARI AÇILACAK

Buna karşılık Rum kesiminin tek taraflı olarak askıya aldığı altı başlıktan enerji ile adalet ve temel özgürlükler başlıklarını müzakereye açma garantisi verildi. Ayrıca teknik olarak müzakere edilebilecek üç başlığın da müzakere edileceği garantisi verildi.

Bunlar dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum kesimi arasındaki ticareti belirleyen Yeşil Hat tüzüğünün de genişletilmesi ve teknik iyileştirilmesi sağlanacak.

Şayet Türkiye Aralık ayının ilk haftasına kadar bu isteği karşılarsa Rum kesimi Cumhurbaşkanı Hıristofyas AB Zirvesi öncesi Türkiye ile AB görüşmelerin tamamen veto etmeyecekleri ve iki başlığın açılması engel olmayacaklarını açıklayacak.

ANKARA NE DEDİ?

Ankara ise bu teklifi hafif buldu. Kapsam ve içeriğin genişletilmesi isteniyor. Türkiye’nin ayrıca Ankara KKTC’nin doğrudan uçuşlarının son derece önem teşkil ettiğinin bunun da pakette yer alması gerektiğini düşünüyor.



Kategori : GÜNCEL