ABD'li senatörden Heybeliada çıkışı

  • Ana Sayfa
  • ABD'li senatörden Heybeliada çıkışı
ABD'li senatörden Heybeliada çıkışı
ABD'li senatör Benjamin Cardin, Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı Ruhban Okulu'nun açılmasını istedi.Abone ol

ABD Kongresindeki Helsinki Komisyonu Eşbaşkanı, Demokrat Partili Maryland senatörü Benjamin Cardin, Türkiye'ye yönelik olarak, ''Heybeliada Ruhban Okulu'nun koşulsuz olarak yeniden açılması'' çağrısını yineledi.

Senato'da geçen yıl Türk hükümetine Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasını kolaylaştırma çağrısında bulunan 356 sayılı karar tasarısının hazır sohbet yap layıcıları arasındaki Cardin, Kongre kayıtlarına geçirdiği açıklamasında, ''Türk yetkililerce bu yegane enstitünün zorla kapatılmasının 40. yılına yaklaştığımız sırada, Türk hükümetine, ruhban okulunun yeniden açılması çağrımı yineliyorum'' ifadesini kullandı.

SÖZ DEĞİL EYLEM BEKLİYOR

''Ruhban okulunun yeniden açılabileceğine ilişkin Türk yetkililerce geçmişte gösterilen işaretlerin hayata geçirilemediğini'' savunan Cardin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın azınlık dini liderleriyle bir araya geldiğindeki sözlerine atıfta bulundu. Cardin, ''Bu hissiyatlara aynen katılıyorum. Ancak bu uzun süreli sorunun çözümü, retorik değil, kararlılık gerektiriyor'' dedi.

Cardin, Helsinki Komisyonunun 10 yılı aşkın süredir Heybeliada Ruhban Okulu konusunu sürekli gündeme getirdiğini ve bununla ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini kaydederek, ABD Dışişleri Bakanlığının bu hafta içinde yayımladığı Dini Özgürlükler Raporu'nun da ''Türkiye'deki Ortodoks ve diğer dini azınlık toplumlarının karşılaştığı zorlukların hatırlatıcısı olduğunu'' ileri sürdü.

Cardin, açıklamasına şöyle devam etti:

''Başbakan Erdoğan'a, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bir üyesi olarak yükümlülüklerine uygun biçimde, bu toplumlara mensup bireylerin din ya da inançlarını özgürce öğretme ve uygulama haklarına saygı göstermeye çağırıyorum.

40 YIL ÖNCE ZORLA KAPATILDI İDDİASI



Kategori : DÜNYA