Kürtçe hizmete AİHM'den fren

Kürtçe hizmete AİHM'den fren
Kürtçe broşür nedeniyle Diyarbakır Sur Belediye Başkanı ve meclisini görevden alan Danıştay kararına karşı yapılan başvuruyu reddetti.Abone ol

Türkiye'de belediyeler, Türkçe dışında bir dilde hizmet vermesinin yasaklanmasına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) itiraz edemeyecek.

Deutsche Welle'nin Türkçe servisinin haberine göre, AİHM, Tür florida seo kçe dışında farklı dillerde belediye hizmeti vermek istedikleri gerekçesiyle Danıştay tarafından görevlerinden alınan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve 18 belediye meclis üyesinin, bu karara itiraz amacıyla Strasbourg'da dava açmak için yaptıkları başvuruyu reddetti.

Mahkeme, başvurunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 34'üncü maddesi temelinde yerel yönetimlerin AİHM'ye başvuru hakkına sahip olmadıkları gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı.

Davacıların Sur Belediyesi'ni temsil ettiğine dikkat çeken mahkeme, AİHM'ye bireysel başvuruların sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmesinden dolayı mağdur olduğunu öne süren gerçek kişi, hükümet dışı kuruluş veya kişi grupları tarafından yapılabileceğini hatırlattı. AİHM, davacıların Bodrum, Marmaris veya Kuşadası gibi turistik mekânlarda belediyelerin İngilizce veya Almanca hizmet verdiğine dair görüşlerini de "Bu konuda takdir ulusal mahkemelerindir, ülke koşullarını daha iyi bilen ulusal mahkemeler, bu konuda hükümde bulunmak için daha yetkilidir" diyerek reddetti.



Kategori : GÜNCEL