Arınç olumlu dedi Bahçeli sinirlendi

  • Ana Sayfa
  • Arınç olumlu dedi Bahçeli sinirlendi
Arınç olumlu dedi Bahçeli sinirlendi
Devlet Bakanı Arınç, Meclis'te AYİM'in kararını değerlendirdi, olumlu bulduğunu söyledi.Abone ol

Üç genaralin görevden alınmasıyla ilgili askeri yargının kararlarını eleştiren Devlet Bakanı Bülent Arınç, söylediklerinin çarpıtıldığını iddia etti. AYİM'in bugün genareller hakkında verdiği kararı olumlu bulduğunu söyleyen Arınç, demokrasilerde yargı birliğinin esas olduğunu savundu.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, AYİM'deki hakimlerin bağımsız karar alamayacağını söyleyerek askeri yargıyı top seo company a tutan Arınç, üç generalin itirazının reddedilmesini "fevkalede olumlu" bir karar olarak değerlendirdi. Arınç, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“AYİM'in kararı bir yargısal sürecin tezahürüdür. Yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddetti. Daha önce yaptığım bir konuşmada AYİM ile ilgili olarak bir prensibi, bir ilkeyi ortaya koymuştum. O prensip ve ilke şudur: 'Bütün demokratik ülkelerde yargı birliği esastır. Yargıda düalizm olmaz. Yani askeri yargı, sivil yargı diye... Demokratik Avrupa ülkelerinde de AB ülkelerinde de bir ikilik hiçbir zaman sözkonusu olmamıştır. Oysa bizde 1960 darbesinden sonra 1961 Anayasası'nda, 1980 darbesinden sonra 1982 Anayasası'nda yargıda ikilik en önemli kurum olarak görülmüştür.

"HUKUK BİLMEDİKLERİNİ SÖYLEMEDİM"

Demokrat, çağdaş, sivil bir anayasada yargı tekliği esas olduğunu söyleyen Arınç, AYİM'de görev yapan hakimlerin etki altında kalacağını söylemediğini iddia eden Arınç şunları söyledi:

"Hepsini tanıyorum. Hepsi hakkındaki kanaatimde şudur: 'Askeri Yargıtay da AYİM'deki hakimler de fevkalade hukuk bilgisine sahip, dürüst, vicdani kanaatleriyle karar veren insanlardır. Ben onların şahıslarıyla ilgili konuşmuyorum ama askeri mahkemeler belli bir statü olarak düzenlenirse, disiplin ve hiyerarşi içerisinde hakimler karar almakta, karar vermekte zorlanabilirler. Bu onların kişiliklerinden değil, mevcut yapıdan ileri gelir' demek istemiştim. Hatta bunun için bir de örnek verdim.



Kategori : POLİTİKA