Okulda notu kaldırmayı tartışıyorlar

  • Ana Sayfa
  • Okulda notu kaldırmayı tartışıyorlar
Okulda notu kaldırmayı tartışıyorlar
İlköğretimde not zekayı mı rekabeti mi teşvik ediyor? Bu soruyu tartışan Fransa'da notun kaldırılması gündemde. Abone ol

Fransa’da ilköğretimde nota dayalı sistemin değiştirilmesi isteği tartışma çıkardı. Notun zekâyı değil rekabeti teşvik ettiği belirtildi

Fransa’da ilkokulda nota dayalı eğitim sistemi tartışmaya açıldı. Not üzerinden değerlendirmenin, zekânın gelişimini değil rekabeti teşvik ettiği, zayıf öğrencileri damgaladığı ve öğrencilerin kendilerine güvenini zedelediği tartışması, bu ay Öğrenci Kuruluşl seo arı Derneği’nin (AFEV) çağrısıyla yeniden gündeme geldi.

NOTUN ZARARLARI

Söz konusu çağrı perşembe günü Fransız haftalık haber dergisi Nouvel Observateur’de yer aldı. Çağrıyı imzalayanlar arasında okulda şiddet konusundaki araştırmalarıyla tanınan uzman Eric Debarbieux, ekonomist Eric Maurin, yazar Daniel Pennac ile sosyologdan çocuk psikiyatrına birçok Fransız aydını vardı.

Yazar Daniel Pennac, zayıfların, güçlüler tarafından ezilmesindense yardımlaşmayı her zaman tercih edeceğini söyledi. Eric Debarbieux de eğitimde adalet ve cesaretlendirme olması gerektiğine inandığını ve dışlamaya karşı olduğu için bu çağrıyı imzaladığını belirtti. Ekonomist Eric Maurin de ilkokulun elit seçme değil, okuma öğrenme yeri olduğunu, not sisteminin tamamen yaratıcılık karşıtı olduğunu dile getirdi.

12 BİN İMZA TOPLANDI

Diğer yandan sağcı öğrenci sendikası Üniversitelerarası Ulusal Birlik (UNI) ise, notların silinmesi projesinin başarısız olduğunu ve İsveç, İsviçre, Danimarka ve Kanada gibi birçok ülke tarafından deneyimlendiğini söyleyerek öneriye karşı çıktı. UNI’nin yürüttüğü kampanya birkaç hafta içinde 12 bin imza topladı.

Fransız haber sitesi Rue 89, bu uygulamaya geçmiş İsveç ve Norveç’te yaşayan uzmanların da konuyla iglili görüşlerini aldı. İsveçli terapist GisËle Caumont, not sisteminin değiştirilmesi ile beraber çocuklarda farkındalığın arttığını söyledi. Caumont, İsveç’te ilkokul çağındaki çocukların yaşıtları olan Fransızlardan daha aptal olmadıklarını tam tersine okulda daha mutlu vakit geçirdiklerini belirtti.



Kategori : GÜNCEL