Din dersine karşı oturma eylemi

  • Ana Sayfa
  • Din dersine karşı oturma eylemi
Din dersine karşı oturma eylemi
Alevi örgütlerinin başlattığı zorunlu din dersinin kaldırılması için oturma eylemi Ankara ve İstanbul'un ardından İzmir'de.Abone ol

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri tarafından, ''zorunlu din dersinin kaldırılması'' amacıyla eylem düzenlendi. Konak Meydanı'nda yürüyerek gelen grup 24 saatlik oturma eylemi yapacak.

''Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri'' adı altında toplanan çeşitli Alevi derneklerinin üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Bazı parti, sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği grup, pankart, döviz ve bağlı bulundukları dernek flamalarla 1. kokulu taş Kordon'dan Konak'a kadar sloganlar atarak yürüdü.

Konak'taki SGK İl Binası önünde toplanan gruba hitap eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bilim, eşitlik ve özgürlükten yana bir eğitim istediklerini belirterek, mevcut eğitim sisteminin çocukları ailelerine yabancılaştırdığını öne sürdü. Alevi çocukların din eğitimini ailede aldıklarını, okullarda ise sınıfı geçmeleri için ailelerinden öğrendiklerinden farklı bir din dersi gördüklerini ifade eden Balkız, ''Zorunlu din dersi, çocuklarımızı zorla elimizden alma operasyonudur'' dedi.

Alevi çocukların okullarda dışlandığını, yalnızlaştırıldığını ileri süren Balkız, şunları söyledi:
''Biz 20-25 milyon insanız. İbadethanemiz Cemevidir. Bunu yok saymak kimsenin haddi değildir. Hükümetin, Alevilerle ilgili yürüttüğü çalışmalar konusunda gazetelere bazı haberler çıktı. Cemevleri kültür inanç merkezi olarak değerlendirilerek, başbakanlığa bağlanacakmış. Cemevleri, bizim ibadethanemizdir. O tabelayı Cemevlerine astırmayız, kimseye de bağlı olmayı kabul etmiyoruz. Çakma derneklerle yürütülen çalıştayı kabul etmiyor, burada pişen aşı biz yemiyoruz.''

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, taleplerinin temelinde laik demokratik bir Türkiye olduğunu, bunun için de yürüyüşlerine devam edeceklerini belirtti. Gümüş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, açılan dava üzerine Türkiye'nin ''zorla din dersi eğitimi veremeyeceği'' konusunda karar verdiğini, 3 yıl geçmesine rağmen hükümetin bu kararı tanınmayarak hukuksuzluk yapıldığını savundu.
24 saatlik oturma eylemini Ankara ve İstanbul'un ardından İzmir'de başlattıklarını belirten Gümüş, eylemlerinin sonuç alıncaya kadar süreceğini de belirtti.

Daha önce de İstanbul ve Ankara'da benzer eylemler yapılmıştı.



Kategori : GÜNCEL