TTK ile Ortaylı mahkemelik oldu

TTK ile Ortaylı mahkemelik oldu
Türk Tarih Kurumu, çağırıp görev verdiği ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı’ya ödediği parayı geri almak için mahkemeye başvurdu.Abone ol

Prof. Ortaylı, yapılan ödemelerin mevzuata uygun olduğunu belirterek, talep edilen parayı ödemeyeceğini söyledi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Ali Birinci ise “İlber Hoca sonuna kadar haklı” dedi.

TÜRK Tarih Kurumu, 1995 yılında, “Başlangıçtan Günümüze Türk Dünyası Tarihi” projesi için bir grup bilim insanının yanısıra Topkapı Sarayı Müdürü ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yı da göreve davet etti. Görevi kabul eden Prof. Ortaylı’ya proje için yıllar içinde belli bir ödeme yapıldı. Ancak, Sayıştay müfettişleri, Prof. Ortaylı’ya fazla para ödendiğini belirterek, faiziyle geri ödenmesini isted hipnoz i. Prof. Ortaylı da ödemenin mevzuata uygun olduğunu savunarak parayı iade etmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Prof. İlber Ortaylı aleyhine dava açıldı. İşin en güzel tarafı, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Ali Birinci’nin cevabı oldu. Prof. Birinci, “İlber Hoca haklı, insanlara doğru dürüst huzur hakkı verilmediği için görev kabul edecek insan bulamıyoruz” dedi. Prof. Ortaylı’nın avukatı Deniz Ketenci ise gerek görüldüğü zaman TDK Başkanı Prof. Birinci’yi de tanık olarak mahkemeye davet edebileceklerini söyledi.

Davanın hikâyesi

TTK, eski başkan Prof. Yusuf Halaçoğlu zamanında (1995) Devlet Planlama Teşkilâtı’nın desteğiyle, “Başlangıçtan Günümüze Türk Dünyası Tarihi” adlı bir proje başlatıyor. Proje için de Prof. İlber Ortaylı ile Prof. Reşat Genç göreve davet ediliyor. Görevi kabul eden iki profesör, çalışmaya başlıyor. Bu arada, görev alanlar ve görev alanlara ödenecek ücretler DPT’ye rapor olarak sunuluyor ve onay alınıyor. Ancak, bir süre sonra teftişe gelen Sayıştay müfettişleri, hocalara fazla para ödendiğini ve bunun faiziyle birlikte iade edilmesi gerektiğini söylüyor. Dananın kuyruğu da ondan sonra kopuyor zaten. Çünkü TTK, ödemelerin usüle uygun olduğunu ifade eden bir rapor veriyor. Bunun üzerine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Sadık Kemal Tural, bilim kurulu üyelerine fazla ödeme yapıldığını belirterek, Prof. Ortaylı’nın faiziyle birlikte 13. 294.26 YTL’yi iadesi için dava açıyor. Dava açıldığı için de TTK avukatları, mahkemeye katılıp Prof. Ortaylı’nın parayı iadesi gerektiğini savunuyor.

Bilim Kurulu üyeliği

Prof. Ortaylı ise kendilerinin kurumda görevli bilim kurulu üyesi olmadıklarını, özel bir projede görevlendirildiklerini, bu nedenle ödemenin mevzuata uygun olduğunu, dolayısıyla parayı iade etmeyeceğini söylüyor. Dava için ne düşündüğünü sorduğumuz Prof. Ortaylı, “Akıl alacak gibi değil. Hem göreve çağırıyorlar, hem de görev yapılmasını engelliyorlar” dedi. TTK Başkanı Prof. Ali Birinci de, “İlber Hoca sonuna kadar haklı. Bu tür davalar yüzünden kurumda görev yapacak bilim insanı bulamıyoruz” dedi. 22 Aralık’taki celsede sonuçlanması beklenen davaya ilişkin bilirkişi raporunda da Prof. İlber Ortaylı’ya hak veriliyor.



Kategori : GÜNCEL