Yunan basınından bıktıran iddia!

  • Ana Sayfa
  • Yunan basınından bıktıran iddia!
Yunan basınından bıktıran iddia!
Yunanistan'da yayın yapan To Vima gazetesinin iddiasına göre, Türkiye Ege'deki karasuları hakkından vazgeçti. Abone olTürkiye savaş sebebi saydığı, Yunanistan’ın karasularının 12 mile çıkarmasını ''kabul etmiş''!

To Vima Gazetesi, Türk-Yunan dışişleri heyetlerinin Yunanistan’ın karasularının genişliği konusunda görüştüklerini yazdı. Gazeteye göre, Türkiye, Trakya (Çanakkale Boğazı çevresi) ve Ege’nin ç seo ok büyük bir bölümü hariç, kıtasal (kara parçası) Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını kabul etti. To Vima Gazetesi’ne göre, iki ülke dışişleri heyetleri arasındaki istikşafi görüşmelerde, bu dönem Yunan karasularının genişliği konuşuluyor. Yorgo Kırbaki’nin haberine göre; gazete, müzakerelerde bugünkü durumu şöyle sıraladı:

1- Türkiye’nin, Trakya (Çanakkale Boğazı çevresi) ve Ege’nin çok büyük bir bölümü hariç kıtasal (kara parçası) Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını kabul ettiği görülüyor.

2- Doğu Ege’de Yunan karasuları 12 milden az olmak kaydıyla (örneğin 8-9 mil) genişletilecek.

3- Onikiadalar bölgesinde Yunan karasuları 6 mil kalacak.

4- Yunanistan, 1931 yılında bir kraliyet kararnamesiyle tek taraflı olarak 6 milden 10 mile çıkardığı hava sahasını, yeni karasuları sınırlarına göre düzenleyecek.

5- Hava sahası ve karasularında mutabakata varılması halinde kıta sahanlığı meselesi Lahey Adalet Divanı’na götürülebilir.

6- Taraflar bir ‘Siyasi İlke Belgesi’ imzalayacak. Bu belgede Türkiye ‘Ege’deki hayati çıkarlarını,’ Yunanistan da ‘Karasularını genişletme hakkını’ gelecekte bir daha gündeme getirmeme yükümlülüğü altına girecekler.”



Kategori : GÜNCEL