İran'da 11 Cundullah üyesi idam edildi

  • Ana Sayfa
  • İran'da 11 Cundullah üyesi idam edildi
İran'da 11 Cundullah üyesi idam edildi
İran'da Cundullah örgütüne üye olduğu belirtilen 11 kişi idam edildi.Abone ol

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, "bombalama, terör eylemleri, adam öldürme, silahlı uyuşturucu kaçakçılığı, ülke güvenliği aleyhinde faaliyette bulunma suçlarından idama mahkum edilen Cundullah üyesi 11 kişinin cezalarının bugün Zahidan'daki cezaevinde infaz edildiğini" duyurdu.

Haberde, Yüksek Mahkemenin nihai kararından sonra bu kişiler hakkındaki hükmün uygulandığı belirtildi.

Sistan- missisippi seo Belucistan eyaletine bağlı Çabahar kentinde 15 Aralıkta Kerbela şehitlerinin yas törenlerine katılanları hedef alan intihar saldırısında 35 kişi hayatını kaybetmiş, 95 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı Cundullah üstlenmişti. Saldırıyla ilgili 9 kişinin yakalandığı açıklanmıştı.

ÖRGÜTÜN ÜSTLENDİĞİ DİĞER SALDIRILAR

Zahidan'daki Merkez Camii'ne 15 Temmuz 2010'da düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında 28 kişi hayatını kaybetmiş, 306 kişi yaralanmıştı. Bu saldırıyı da terör örgütü Cundullah'ın üstlendiği belirtilmişti.

Cundullah'ın,18 Ekim 2009'da Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları'nı hedef alan saldırısında, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 50 dolayında kişi yaralanmıştı.

Örgüt 2005 yılında 9, 2007'de 11, 2008'de 16 güvenlik görevlisinin öldürülmesi, 25 Mart 2008 tarihinde Bam-Kerman yolunun kapatılarak 22 sivilin öldürülmesi ile 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlenmişti.

İran-Pakistan sınırının karşı tarafında üstlenen ve zaman zaman sınırı geçerek eylem düzenleyen Cundullah'ın El Kaide ile bağlantılı olduğu, bu örgütten silah ve para yardımı aldığı öne sürülüyor.

Örgüt lideri Abdülmelik Rigi, İran İstihbarat Bakanlığı ve emniyet birimlerince düzenlenen özel operasyonda yakalanarak 23 Şubatta İran'a getirilmiş ve 20 Haziranda idam edilmişti.



Kategori : DÜNYA