Avrupa'nın uykularını kaçıran soru

  • Ana Sayfa
  • Avrupa'nın uykularını kaçıran soru
Avrupa'nın uykularını kaçıran soru
İrlanda'nın karşı karşıya kaldığı mali açık sorununun önüne geçmek için alınan önlemler başka sorunları da beraberinde getirebilir. Abone olAB ve IMF'nin İrlanda'yı kurtarma operasyonu, Portekiz'in aynı duruma düşmesini önleyemeyebilir. Avrupa'yı korkutan soru şu: "İrlanda'nın borçluluğu İspanya ve Portekiz'e de bulaşırsa?"

< seo p>Avrupa Birliği'nin İrlanda'yı kurtarmaya girişmesi piyasalarda kısa süreli bir rahatlama yaratabilir ancak Euro Bölgesi'nin umduğu gibi, piyasaların Portekiz'in de AB yardımı alması yolundaki ısrarını durdurmaya yetmeyebilir.

İrlanda, mali açığını kapatmak ve bankacılık sisteminin ileride muhtaç olabileceği sermaye gereksinimini sağlamak için dün AB ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) finansal yardım için başvurdu.

Bir AB kaynağı, AB maliye bakanlarının kabul ettiği taleple 80 ya da 90 milyar Euro dolayında bir paket sağlanabileceğini söyledi. Paketin amacı, İrlanda'nın borçluluğunun İspanya ve Portekiz gibi yüksek borçlu başka ülkelere de bulaşması ve giderek sistemik bir krize dönüşmesi tehlikesini bertaraf etmek.

Londra'da Credit Agricole CIB'den strateji uzmanı Peter Chatwell, "Kısa vadede bu risk iştahı için olumlu olur... Bunun İspanya ve Portekiz'i ateş hattından çekmek gibi bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.

PORTEKİZ DE RİSKTE



Kategori : EKONOMİ