6 yıllık bekleyiş mutlu sonla bitecek!

  • Ana Sayfa
  • 6 yıllık bekleyiş mutlu sonla bitecek!
6 yıllık bekleyiş mutlu sonla bitecek!
Hasta yatağında böbrek bekleyen genç kız mutluluk verici haberi alınca heyecanını bakın hangi sözlerle dile getirdi..Abone olİstanbul'da trafik kazası sonucu 2 gün önce hayatını kaybeden genç kızın böbreği, Edirne'de 6 yıldır böbrek bekleyen hastaya umut oldu.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'daki trafik kazasında ölen ve ailesince isminin açıklanması istenmeyen genç kızın böbreğinin nakledilmesi için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi. Burada böbrek nakli bekleyen 7 hastadan doku örneği alındı. Yapılan tetkikler so bin davut nucu 6 yıldır organ nakli için beklediği belirtilen Havva Dirik'e doku uyumunun sağlandığı tespit edildi.

Havva Dirik, böbrek nakli ihtimali bulunduğu haberini gece saatlerinde aldığını ve hastaneye geldiğini belirterek, ''Bana böbrek bulunduğunu söylediklerinde çok sevindim. Bulunan böbrek buradaki 7 kişinin kan grubuna uyuyordu. Daha sonra doku uyum testi yapıldı. Bu testin sonucuna göre de bulunan böbreğin bana uygun olması beni çok sevindirdi. Allah kimseye böyle hastalık vermesin. Artık diyalizden kurtulacağım. Böbrek veren hastalığı yerde rahat yatsın'' dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ilk kez kadavradan alınan böbreğin bir hastaya nakledileceğini ifade eden Doç. Dr. Sedat Üstündağ, aynı kan grubunda olan ve böbrek nakli için müracaat eden hastaları belirlediklerini anlatarak, ''Kendilerini hastanemize davet ettik. Hepsine doku uyum testi yapıldı. Test sonucuna göre de böbreğin en uygun olacağı kişinin Havva hanım olacağına kanaat getirdik. Havva hanım şu anda ameliyata alındı. Böbrek nakli inşallah çok başarılı geçer'' diye konuştu.

Üstündağ, Türkiye'de kadavradan böbrek naklinin artması halinde çok sayıda diyaliz hastasının sağlığına kavuşabileceğini dile getirerek, ''Türkiye'de kadavradan bağış maalesef çok fazla değil. Geçen sene 160-170 kişi böbreğini bağışlamış ve geri kalan kullanılabilir böbrekler heba oldu gitti, toprak oldu. Kadavradan böbrek bağışını canlandırabilirsek bu böbrekleri toprak altında çürümekten kurtarırsak Türkiye'de 5-6 yıl içinde hiç diyaliz olmak zorunda kalan hasta olmayacak. Ayrıca ülke ekonomisi açısından da önemli bir kaynak harcanmayacak'' dedi.



Kategori : GÜNCEL