Sıfırcı hoca bankalara notunu verdi

  • Ana Sayfa
  • Sıfırcı hoca bankalara notunu verdi
Sıfırcı hoca bankalara notunu verdi
Uluslararası kredilendirme kurumu Moody's Türk bankalarıyla ilgili beklenen kararını sonunda açıkladı.Abone olMoody's'den uzun süredir beklenen açıklama geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankacılık sektörünün görünümünü ''durağan/negatif''den ''durağan''a çevirdi.

Kuruluş, görünümdeki olumlu yükselişe neden olarak, Türk bankacılık sisteminin, sermaye, likidite pozisyonu ve aktif kalitesindeki iyileşmeyi gösterdi. Moody's, Türk bankacılık sisteminin görünümüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, görünümün değiştirilmesinde, ekonomik toparlanma ve pozitif ekonomik büyüme beklentisinin d seo e belirleyici olduğunu vurguladı.

Moody's'ten yapılan açıklamada, Türk bankalarının krizde güçlü bilançolarıyla dayanıklılık gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, bu pozitif değişimin Türkiye Bankacılık sisteminin sermaye ve likidite pozisyonundaki iyileşmeyi, ekonomik iyileşme ve pozitif büyümeyi yansıttığı ifade edildi. Türk bankalarının güçlü bilançolarının etkisiyle global kriz süresince dirençli bir görünüm sergilediği ifade edilen açıklamada, 2000-2001 finansal kriz döneminde hayata geçen finansal sektöre yönelik reformların bugünkü iyileşmede etkili olduğuna dikkat çekildi.

'KREDİ SEKTÖRÜ BÜYÜYOR'

Raporun özetine göre, Türkiye'de kredi sektörünün büyümesini makul seviyelerde sürdürüyor. Nüfusun demokrafik yapısı ve sosyal akışkanlık potansiyelinin Türkiye'de kredi büyümesini olumlu seviyelerde tuttuğuna işaret edildi. Moody's'e göre, TL mevduatlara yönelik fonlama ve güçlü sermaye desteği bankacılık faaliyetlerinin karlılığındaki artışa yeterli desteği sağlıyor. Buna rağmen Moody's kar marjlarının baskı altına girebileceğini ifadede ediyor. Geçmişten gelen negatif kredi döngüsü ve kredi seviyelerindeki hızlı artış Moody's'in bankacılık sektörüne ilişkin durağan öngörüsünü desteklese de daha uzun vadede bazı endişelerini artırıyor. Kredilerdeki büyüme, eğer, büyüyen ekonomideki reel talebi dışarıda bırakırsa, kredi müşterilerinin aşırı borçluluğunda ve varlık balonlarında uzun vadede artış gerçekleşebilir.

Kuruma göre, hanehalkı borçluluk oranındaki düşüş ve makul kurumsal kaldıraç gücü, bankacılık kredi performansı açısından önemli. Buna ek olarak, Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme sektörel büyüme açısından bir fırsat olarak görülüyor. Kurum, bankaların net kazancının artmasını ve faiz marjlarının sağlıklı bir seviyede kalmaya devam etmesini bekliyor.

FAİZ MARJLARINDA SAĞLIKLI DEVAM BEKLENTİSİ



Kategori : EKONOMİ