İzmir'de içme suyuna yüzde 10 zam

  • Ana Sayfa
  • İzmir'de içme suyuna yüzde 10 zam
İzmir'de içme suyuna yüzde 10 zam
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, içme suyuna yüzde 10 zam kararı alındı.Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs, Troleybüs (ESHOT) Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Görüşmelerde ayrıca içme suyuna yüzde 10 zam yapılması kararlaştırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı 6. meclis toplantısında ESHOT Genel Müdürlüğü 2011 yılı mali yılı tahmini gelir - gider bütçesi görüşüldü.
Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, mecliste İZSU ve ESHOT Genel Müdürlükleri bütçelerinin aynı gün görüşülmesine tepki gösterdi. Başkan Kocaoğlu ise, Cumartesi günü çıkmayı planladığı seyahatin zorunluluk gereği Çarşa seo mba gününe alındığını, bu nedenle hafta sonuna doğru görüşülmesi planlanan bütçelerin öne çekildiğini söyledi. Kocaoğlu, bütçe görüşmelerine katılmak istediği için iki kurumun bütçelerini aynı gün, Büyükşehir bütçesini ise yarın görüşeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından ESHOT'un 2011 yılı gelir-gider bütçesi 649 milyon 813 bin 383 lira olarak oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti'li meclis üyeleri toplu ulaşıma yapılan zammı gerekçe göstererek, bütçeye ret oyu verdi.

İZSU GENEL KURULU

ESHOT'un bütçesinin kabulünden sonra İzmir Büyükşehir Belediye meclis oturumu kapatılarak, İZSU Genel Kurulu'na geçildi.

AK Partili meclis üyeleri, İZSU bütçeleri görüşmesi öncesinde 7 önerge verdi.

Önergelerin 6'sını veren AK Partili İrfan Eskin, örnekler göstererek, Türkiye genelinde en büyük su ve atık su bedelinin İzmir'de alındığını, en az yüzde 50 indirime gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Kocaoğlu, Eskin'in önergeleri arasında yer alan küçük esnaf ile tüccarlar arasındaki su bedeli farkını azaltmak için bir dizi tedbirler aldıklarını, o tedbirleri almaya devam edeceklerini belirtti.

Su ücretlerinin indirilmesini içeren önergeler AK Partili meclis üyelerinin kabul oyuna rağmen, oy çokluğuyla gündeme alınmadı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, İZSU'nun son 5 yıllık gelir gerçekleşmesinin ortalamasının yüzde 96 olduğunu, gider ortalamasının ise yüzde 60'larda kaldığını, bunun nedeninin ise İZSU'nun 5 yıldır ciddi bir proje hazırlamaması ve su bedellerinin bankaya yatırılarak faiz geliri elde edilmesi olduğunu öne sürdü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da, İZSU'nun hiç borçlanmadan kendi öz kaynakları ile yatırım yaptığını söyledi.

İZSU'nun 2011 yılı bütçesi 848 milyon 289 bin 509 lira olarak oyçokluğuyla kabul edildi. AK Partili meclis üyeleri su tarifelerine yapılan zam kararına tepki olarak, olumsuz oy verdiklerini belirtti.

Genel kurulda ayrıca, içme suyuna yüzde 10 zam yapılmasını öngören Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okundu. Oylamaya sunulan rapor, AK Partili meclis üyelerinin karşı oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni tarifenin Aralık ayında yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.



Kategori : GÜNCEL