Hamasla görüşmek istiyorlar...

  • Ana Sayfa
  • Hamasla görüşmek istiyorlar...
Hamasla görüşmek istiyorlar...
Hamas'ın Filistin'de zaferini ilan etmesinin ardından, İsrail kamuoyu Hamas ile görüşülmesinden yana...Abone ol

Hamas'ın Filistin'de zaferini ilan etmesinin ardından, İsrail'de yapılan bir kamuoyu araştırması, İsraillilerin yarıya yakınının Hamas ile görüşülmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

İsrail'in Yedioth Ahronot gazetesinde yayımlanan araştırmaya katılanların yüzde 48'i 'İsrail Hamas'la görüşmeli' derken, buna karşı çıkanların oranı yüzde 43 oldu.


Hamas'ın Filistin'de zaferini ilan etmesinin ardından, İsrail'de yapılan bir kamuoyu araştırması, İsraillilerin yarıya yakınının Hamas ile görüşülmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

İsrail'in Yedioth Ahronot gazetesinde yayımlanan araştırmaya katılanların yüzde 48'i 'İsrail Hamas'la görüşmeli' derken, buna karşı çıkanların oranı yüzde 43 oldu.

Bölgede siyasi bir deprem yaratan Hamas, 132 üyeli Meclis'te 76 sandalye kazanarak, mutlak çoğunluğa sahip oldu. Yıllardır iktidarda olan El Fetih ise 43 sandalyede kaldı.

İsrail'le görüşmeye karşı çıkan ve İsrail'in yıkılmasını isteyen Hamas, tüm partilerle işbirliğine hazır olduğu seo nu duyururken, El Fetih Hamas'ın başta olduğu bir hükümette yer almayacağını açıkladı.

İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert, İsrail'i yok etmek isteyen ve çok sayıda intihar saldırısının arkasında olan Hamas örgütünün dahil olduğu bir hükümetle herhangi bir görüşme yapılmayacağını belirtmişti.

Hamas, Abbas ile görüşecek

Hamas grubu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile 'siyasal ortaklık' konusunu görüşeceğini açıkladı. Hamas'ın liste başı ismi olan İsmail Haniye, Abbas'ı telefonla aradığını ve görüşmenin yapılması konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Haniye, Abbas'ın görüşme için Gazze'ye geleceğini kaydederek, ''görüşme, 2 gün içerisinde olacak'' dedi.

Filistin'e ekonomik yaptırım çağrısı

Filistin'de 10 yıl aradan sonra önceki gün yapılan ve Hamas'ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra İsrail'deki sağcı Likud partisinin lideri Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun Filistinlilere ekonomik yaptırım uygulamasını istedi.

Netanyahu, İngiliz BBC televizyonuna verdiği demeçte, Hamas ile görüşmeyi planlamak için uzun vadede büyük değişimlerin olması gerektiğini belirterek, hiçbir ülkenin Filistin'de bir Hamas yönetimiyle müzakere etmemesi gerektiğini savundu.

Hamas yönetimini yasadışı bir rejim olarak nitelendiren Netanyahu, Hamas'ın şu anda bütün gözlerin üzerlerine çevrildiğini bildiklerini ve yüreklere su serpen sözler sarfedeceklerine kuşku olmadığını söyleyerek, ''büyük değişiklikler bekliyoruz, havaya sarf edilmiş sözler değil'' dedi.

Hamas'a 'şiddete son ver' çağrıları

Seçimin galibi Hamas'a Fransa ve Avustralya'dan da şiddete son verme çağrıları yapıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Hamas'ın İsrail devletinin varlığını kabul etmesini, Filistin Kurtuluş Örgütü ile imzalanan anlaşmaları tanımasını ve şiddetten vazgeçmesini istedi.

Douste-Blazy, Avrupa'nın resmi olarak 'terörist' diye tanımladığı Hamas başta olmak üzere Filistinlilere yaptırım konusunda ise yorum yapmayı kabul etmedi.

Avustralya Başbakanı John Howard da Hamas'ın şiddete son vermesi gerektiğini, Hamas'ın hem demokratik olarak seçilmiş bir hükümet hem de teröre destek veren bir hükümet gibi davranamayacağını belirtti.

Howard, İsrail devleti konusundaki taahhütlerinde hiçbir değişiklik olmayacağını da sözlerine ekledi.

Seçimin galibi Hamas

1987 yılında kurulan ve İsrail ile savaşarak Filistin sokaklarında güçlenen Hamas, 25 ocak çarşamba günü yapılan Filistin seçimlerinin galibi oldu.

Katılım oranının yüzde 77 olduğu seçimlerde Hamas, 132 üyeli Meclis'in 76 sandalyesini kazanarak, 43 sandalyede kalan El Fetih'i büyük bir yenilgiye uğrattı.

Seçimlerden beklemediği bir yenilgi alan El Fetih ise şokta. Örgüt yöneticileri Hamas'ın zaferini kutladı ancak koalisyon görüşmelerine katılmayacaklarını duyurdu.

Hamas ise bütün partilerle görüşmeye açık olduklarını belirterek, El Fetih ile koalisyon kurabileceklerinin sinyalini verdi.

Hamas'ın beklenmedik zaferi uluslararası toplumda da geniş yankı uyandırdı. ABD Başkanı George Bush, İsrail devletini tanımayacaklarını söyleyen Hamas'ı uyardı ve "bu politikasından vazgeçmezse Hamas'la temasa geçmeyiz" dedi.

AB Komisyonu'ndan ve Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada da, Hamas'ın parlamentoya girmesi halinde silah bırakması gerektiği belirtildi.



Kategori : DÜNYA