Akdağ kafaya taktı kesin bitirecek!

  • Ana Sayfa
  • Akdağ kafaya taktı kesin bitirecek!
Akdağ kafaya taktı kesin bitirecek!
Bakan Akdağ kararlı muayenehaneleri tarihe gömecek. İşte Akdağ'ın beklediği o karar;Abone olSağlık Bakanı Recep Akdağ, muayenehanelerle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediklerini söyledi. Gerekçeli karar sonrası yeni bir kanun için düğmeye basacaklarını söyleyen Akdağ, yeni bir kanunla muayeneleri tarihe gömeceklerini iddia etti. Akdağ, Aile Hekimliği uygulamasının da tüm yurt geneline yayıldığı bilgisini verdi.

Recep Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığının 2011 yılı bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, Bakanlığının gelecek yılki bütçesinde koruyucu ve temel sağlık hizmetlerine 6.5 milyar TL'lik pay ayrıldığını bildirdi.

Doğum öncesi bakım hizmetlerinden yararlanma oranını yüzde 94'e çıkarmayı hedeflediklerini, 2008'den bu yana 12 bin dolayında yüksek riskli gebenin doğum öncesinde hastanelerde misafir edildi seo ğini anlatan Akdağ, 2011'de hastanede doğum oranını yüzde 94'e yükseltmeyi amaçladıklarını bildirdi.

AİLE HEKİMLİĞİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Akdağ, aile hekimliğinin 73 ilde 63 milyon kişiyi kapsayacak şekilde genişletildiğini, 13 Aralık itibariyle uygulamanın bütün Türkiye'ye yaygınlaşmış olacağını duyurdu.

''Sağlığın geliştirilmesi ve teşviki'' adı altında kişilerin kendi sağlıklarını korumasının amaçlandığını, bunun için obezite ve tütün başta olmak üzere birçok alanda mücadele yürüttüklerini anlatan Akdağ, ''Ülkemizde 1998'de yüzde 55 olan normal kiloya sahip kişilerin oranı 2010'da yüzde 27.5'e düşmüş durumda. Bu çok önemli bir mesele. Bireylerin yaşam şekillerini değiştirmesi sağlanmalı'' diye konuştu.

Tütünle mücadelede de önemli gelişmeler sağlandığını ifade eden Akdağ, iş yerlerindeki tütün yasağı ihlallerinde para cezalarının belediyeler yerine kamu kurumlarınca tahsiline ilişkin yasal düzenlemeye gitmeyi hedeflediklerini belirtti.

''MUAYENEHANE ÇİLESİNİ TARİHE GÖMECEĞİZ''

Hekimlerin tam gün çalışmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akdağ, şöyle konuştu:

''Türk sağlık sisteminin eski yapısında, vatandaş ister SSK, ister devlet hastanesine gitsin annesini-babasını sırtına alıp özellikle ciddi hastalıklar için genellikle bir muayenehaneye çıkarmak zorunda kalırdı. Bu, Türkiye'de büyük ölçüde ortadan kalktı. Şu anda Sağlık Bakanlığında çalışan 30 bine yakın uzmanın yüzde 92'si tam gün çalışıyor. Bunu yüzde 100'e ulaştırmak için bir kanun yaptık, maalesef Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bir yorumu kanunun bazı maddelerinin yürütülmesini engelledi. Ancak bütün bunlara rağmen geldiğimiz noktanın bir özetidir, bugün Sağlık Bakanlığında çalışan 30 bine yakın uzman hekimin sadece yüzde 8'i hastane dışında pratik yapıyor. Yüzde 92 oranında bu problem çözüldü. Tam Gün Yasası'nı yaptığımızda, tam gün çalışma oranı yüzde 88 idi. Bazı maddeler iptal edilmiş olmasına rağmen bu oran yüzde 92'ye çıktı.

Türkiye bu problemi bitirmiş durumdadır. Artık bundan geriye gidiş olmaz. Ne bizim hükümetimiz döneminde ne de başka hükümet döneminde buna vatandaş izin vermez. Yarın vatandaşı muayenehanelere geri götürecek bir sağlık sistemi eğilimi olsun, vatandaş buna asla müsaade etmez ve buna sebep olacakları da siyaseten ağır biçimde cezalandırır. Bu büyük bir çileydi, Türkiye bu çileden büyük ölçüde kurtulmuştur. Şimdi Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını bekliyoruz. O karar çıkınca da yeni bir kanunla bu çileyi tamamen tarihe gömeceğiz, çünkü hala üniversite hastanelerinde sıkıntılar var.''



Kategori : GÜNCEL