Akşam'ın manşetinde bir utanç haberi

  • Ana Sayfa
  • Akşam'ın manşetinde bir utanç haberi
Akşam'ın manşetinde bir utanç haberi
İstanbul'un vefa semtinde bulunan tarihi Molla Gürani Camii'nin başına gelenler inanılır gibi değil.Abone olAkşam gazetesi 'utandık' manşetiyle çıkmış okurların karşısına. Gerçekten de öyle... İstanbul'un Vefa semtinde geçmişi 12. yüzyıla dayanan Molla Gürani Camii'yi yıkılmaktan beter ettiler.

Bülent Şanlıkan'ın özel haberine göre ibadet yapılan bölümlerinden biri fayans döşenip tuvalete çevrildi. Rezalet bununla sınırlı kalsa iyi... 3500 metrekarelik bahçeye yıllardır girilemediği belirtiliyor.

Bir heyet oluşturan Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1985'ten bu seo yana UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde bulunan camideki tahrifatı belirlemeye çalışıyor.

İBADETHANE TUVALET OLDU

Bizans döneminde kilise olan ve Fatih zamanında camiye çevrilen 800 yılık yapıdan yaşanan tahrifat çok büyük.

-İddiaya göre caminin imamı, 'cemaat çıkarken uygunsuz görünüyor' gerekçesiyle tuvaleti caminin içine aldırdı. Bunun için 'papaz odası' adı verilen bölüm fayans döşenerek tuvalet haline getirildi.

-Özgün detaylar ve bezemelerin üzerleri sıva, boya, kaplama ve halıyla örtüldü.

-Eserin kilise döneminden kalma kapılarından birisi betonla kapatıldı.

"BİRİLERİ ELE GEÇİRMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Haberde konunun uzmanlarının konuyla ilgili görüşlerine yer veriliyor.

Osmanlı ve Bizans tarihi uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice: "Yapıdaki oynamaların çok kontrolsüz bir şekilde yapıldığı belli... İbadet yapılan bölümündeki mozaiklerde çok özel figürler vardı. Bu nadide eserlerin mutlaka koruma altına alınması gerekir. 60 yıldır burasıyla kimse doğru düzgün ilgilenmiyor. Birileri burasını ele geçirmiş gibi görünüyor."

Prof. Dr. Ilber Ortaylı: "Yapı, Bizans döneminin son örneklerinden biridir. Kilisenin camiye dönüştürülmüş olması, eserin bugüne kadar ayakta kalmasını sağlamıştır. Ancak son 10-15 yılda yapılan yanlış değişiklikler nedeniyle büyük tahribata uğramıştır. Burayı korumak, restore etmek lazım. Müze haline getirilmesi uygun olur."

BİR ARA KATOLİK KİLİSESİ OLARAK DA KULLANILMIŞ

Vefa'da 'kilise cami' diye de anılan eserin 11. Vinci yüzyıl sonunda yapıldığı biliniyor. Kilise, 4'üncü Haçlı Seferi'nden sonra Roma Katolik Kilisesi olarak kullanıldı. İstanbul'un fethinin ardından ise camiye dönüştürüldü.



Kategori : GÜNCEL