İngiltere'de öğrenciler ayaklandı

  • Ana Sayfa
  • İngiltere'de öğrenciler ayaklandı
İngiltere'de öğrenciler ayaklandı
İngiltere'de artan harçları protesto etmek için toplanan öğrenciler yine eylem yaptı. Gösterilerde 15 kişi gözaltına alındı.Abone ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da, hükümetin üniversite harçlarını artırma tasarısını protesto etmek için toplanan kalabalığın kontrollü şekilde dağılmaya başladığı bildiriliyor.

Londra'nın merkezinde Trafalgar meydanında bugün öğleden sonra başlayan protestoya, binlerce kişi katıldı. Bakanlıkların ve Başbakanlığın bulunduğu Whitehall'a yürüyen kalab hipnoz tedavisi alığın içinden bir grup, bir polis aracına saldırarak camlarını kırdı. Ayrıca, polisin oluşturduğu barikatı geçmek isteyenler oldu. Olaylarda, 2'si polis memuru, toplam 13 kişi hafif yaralandı ve 15 kişi gözaltına alındı.

İngiliz basını, Londra'nın merkezindeki kalabalığın kontrollü şekilde dağıldığını bildiriyor. Ancak Whitehall'da bir grup, otobüs durağını ateşe verdi. Bir protestocu da Hazine Binasının camını kırmaya çalıştı.

Bugünkü protestonun hedefinin, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin Londra'daki genel merkezi olduğu kaydedilmişti. Ancak polisin barikatıyla, kalabalık genel merkeze kadar ulaşamadı.

Üniversite öğrencileri, başkent Londra'nın yanı sıra, Cambridge, Bristol, Leeds, Manchester ve Birmingham gibi şehirlerde de protestolar yaptı. Bu şehirlerdeki protestolar ise olaysız geçti.

Protestoların hedefinde olan hükümet, Londra'daki protestonun olaylı geçmesinden rahatsız olduğunu bildirdi. Başbakanlık sözcüsü, insanların barışcıl ve yasal protesto yapma haklarının olduğunu ancak, şiddet ve tehdide yer olmadığını bildirdi.

İngiliz basını, öğrenci protestolarının gelecek günlerde de sürebileceğini belirtiyor.

Mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin planına göre, 3,290 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline (yaklaşık 21 bin TL) kadar yükseltilecek.



Kategori : DÜNYA