İlköğretimde andımız kalkıyor mu?

  • Ana Sayfa
  • İlköğretimde andımız kalkıyor mu?
İlköğretimde andımız kalkıyor mu?
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ilköğretimde her sabah okutulan andımızın kaldırılacağına ilişkin sinyal verdi...Abone ol

İNTERNETHABER

İlköğretimde her sabah okutulan andımızın kaldırılması tartışması büyüyor. İlk sinyaller ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan geldi...

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eski bir bakan tarafından kaleme alınan bu andın her sabah okutulmasının dünyada örneği bulunmadığını belirterek, "İlkokul birinci sınıfta 6-7 yaşında çocukların bunları söylemesinin anlamı yok. Büyükleri saymak küçükleri sevmek tabiî ki öğretilecek. Biz de 15 yıl söyledik. Ama hayatımızda bunları içselleştirecek bir değer yaratmadıysa anlamı yok" dedi.

Çubukçu’nun bir eleştirisi de okullardaki törenlerle ilgili. Bir anne olarak çocukların formaları gö seo rünsün diye paltosuz törenlerde bekletilmesinden büyük üzüntü duyduğunu, törenlerin bir eziyete dönüştüğünü anlatan Çubukçu, “Bayram diyoruz, neden çocukları eziyete çeviren törenler olsun. Bayram gibi planlanabilir” dedi.

Çubukçu bu tartışmalara tepki gösterenleri ise anti demokratik, tek tipi savunan anlayış olarak eleştirdi.

Bakan Çubukçu TRT Haber’de eğitimle ilgili soruları yanıtladı. Çubukçu’ya son günlerin büyük gürültü koparan andımız ve törenler tartışmaları da soruldu. 12 Eylül askeri darbesi ile tek tip, robot gibi insanlar yetiştirilmesinin hedeflendiğini savunan Çubukçu şunları söyledi:

“Dünya değişti Türkiye değişti. Eğitimde daha özgür bireyler yetiştirmek, soran sorgulayan eleştirel kabiliyeti olan gençler yetiştirmek zorundayız. Tek tip anlayışın görüntüsü uygulamaları azaltmak gerek. İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle ilgili bir sorun yok. Ancak Şura’da törenler tartışıldı. Bu törenlerin bir formatı var. Ben anne olarak da üzülüyorum. Hava soğuk, bazen ‘üniformaları görünsün’ diye paltolar giydirilmiyor. Saatlerce süren törenler bırakın çocuklar büyükler için de eziyete dönüşüyor. Bunlar tartışılmalı. Törenler çocuklar için daha bayram havasında katılımcı olacakları şekilde düzenlenebilir. Mesele çıkaranlar anti demokratik anlayışı, tek tipi savunan anlayış.”

ANDIMIZ KALKACAK MI?

Çubukçu ilköğretim öğrencilerinin her sabah derslere başlamadan önce okumak zorunda olduğu Andımız’la ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Andımızın kaldırılmasının tartışılmasını demokratik ortamın bir gereği olarak gören Çubukçu şunları söyledi:

“1930’lu yılların sonunda o dönemin milli eğitim bakanının kaleme aldığı bir and. 12 Eylül döneminde de eklemeler olmuş. O tarihten bu yana çok şey değişti. Tepki gösterenler belli kesimler, anti demokratik tutumları benimseyenler. Şura’da böyle bir karar çıkmadı ama tartışıldı. Ben bir bakış açısı ortaya koyuyorum. Bu bakış açısına yönelik itirazları samimi, anlamlı bulmuyorum. Bunlar geride kalması gereken konular. Dünya nereye gidiyor. Bu uygulamanın örnekleri yok. İlkokul birinci sınıfta 6-7 yaşında bunları söylemenin anlamı yok. Büyükleri saymak küçükleri sevmek tabiî ki öğretilecek. Bundan yanayım. 15 yıl söyledik. Hayatımızda bunları içselleştirecek bir değer yaratmadıysa anlamı yok. Hergün bir şeyi tekrar ettirmek onu benimsetmekle eş anlamlı değil.”



Kategori : GÜNCEL