Cezaevleri doldu ceza evde çekilecek

  • Ana Sayfa
  • Cezaevleri doldu ceza evde çekilecek
Cezaevleri doldu ceza evde çekilecek
Türkiye de dahil tüm Avrupa'da cezaevleri ağzına kadar doldu. Adalet Bakanlığı bu nedenle yeni uygulamaya geçiyor.Abone ol

İstanbul'da toplanan Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nda cezaevleri tartışıldı, Türkiye'de dahil Avrupa'nın tamamında cezaevlerinin ağzına kadar dolduğu ifade edildi. Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, cezaevindeki yoğunluk nedeniyle elektronik kelepçe uygulamasına geçileceğini ifade etti.

Türkiye'nin evsahipliğinde düzenlenen ve Conrad Otel'de yapılan 30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın ''Bugünün Avrupası'nda Cezaevleri'' konulu oturumda konuşan Palma, Avrupa cezaevlerinde durumun tozpembe olmaktan çok uzak olduğunu ve birçok ülkede ce mikro beton uygulama zaevlerinin kritik durumda bulunduğunu söyledi.

Aşırı kalabalıklığın sonucunda cezaevlerinde fiziki şartların bozulduğunu, hijyenik koşulların düştüğünü, sağlık hizmetlerinin aşırı yük altında olmasından dolayı yetişilemediğini ve çalışan personel sayısının yetersiz kaldığını vurgulayan Palma, bu durumunda cezaevlerinde infaz memurları ile mahkumlar ve mahkumların kendi arasında zaman zaman gerginliklere yol açtığını kaydetti.

"REHABİLİTE EDEMİYOR"

Palma, aşırı kalabalıklaşmaya bağlı olarak yaşam koşullarının kötüleşmesinin, mahkumların rehabilitasyonunu engellediğini ve onların yeniden suça meyletmesi olasılığını artırdığını dile getirdi.

Pekçok ülkede cezaevlerinde mahkumların 23 saat boyunca bulundukları yaşam alanlarında tutulduklarını, hiçbir aktiviteye çıkamadıklarını belirten Palma, bu durumun bazı yerlerde aylar hatta yıllarca sürdüğünü söyledi.

Mauro Palma, karar öncesi dönemde tutukluluk durumunun pekçok ülkede cezaevi nüfusunun yüzde 30'unu temsil ettiğine dikkati çekerek, onun için tutuklu süresinin mutlaka kısaltılması ve anlamlı bir rejimin uygulanması gerektiğini kaydetti.

Palma, mahkumları toplumdaki hayata hazırlayan bazı cezaevlerinin de bulunduğunu ve sayıları az da olsa buralarda yerel toplum ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile bu çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

CEZAEVLERİNİN DIŞ GÜVENLİĞİ JANDARMADAN ALINACAK

Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman da, bugün cezaevlerinde yaşanan en büyük sorunlardan birinin cezaevi mevcudunun aşırı artması olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2010 tarihi itibarıyla yaklaşık 120 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu anlatan Kahraman, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin birçoğunda da aşırı yoğunluktan kaynaklanan sorunlar bulunduğunu kaydetti.

Son 10 yılda adalet ve ceza infaz sisteminde bir dizi köklü reform yapıldığını ve çok önemli yapısal ve yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlatan Kahraman, yapısal reformlar kapsamında birçok cezaevini barındıran kampüslerin oluşturulduğunu ve ayrıca cezaevlerinde görevli personel sayısının artırıldığını belirtti.

TÜRKİYE ELEKTRONİK KELEPÇEYE GEÇİYOR



Kategori : GÜNCEL