Genelkurmay'dan krizi anlama klavuzu!

  • Ana Sayfa
  • Genelkurmay'dan krizi anlama klavuzu!
Genelkurmay'dan krizi anlama klavuzu!
Meğer neler yaşanmış neler! Üç general için asker ve hükümet üç ay boyunca karşı karşıya gelmiş!Abone ol

İNTERNETHABER- Ankara, açığa alınan üç generali tartışırken Genelkurmay'dan gelen bir açıklama işin rengini değiştirdi. Hükümet, açığa alma işlemi hakkında detaylı bilgi vermesede askerin yaptığı açıklama, taraflar arasında derin bir krizin yaşandığına işaret ediyor. Şimdi Ankara, üç kez terfiler için askerle karşı karşıya gelen hükümetin, yeni bir askeri yargı kararı karşısında beklenmedik bir hamle atabileceğini konuşuyor.

Hükümet ile asker bir kez daha karşı karşıya! Kamuoyundan gizli sürdürülen bu mücadelede, terfi ısrarlarına karşı hükümetin, çeşitli manevralarla bu terfileri engellediği ortaya çıktı. İşte askerin, her satırında krize işaret eden o 21 maddelik açıklamasından bazı bölümler;

1. HÜKÜME seo T TERFİLERİ REDDETTİ, GEREKÇE TUTUKLAMA MÜZEKKERESİ

- Hükümet, YAŞ'ta bu üç generale ilişkin terfi kararnamelerini imzalamadı. Gerekçe ise generaller hakkında çıkarılan yakalama emirleri!

2. ASKER TERFİYE BAKILMAKSIZIN GÖREVLENDİRME YAPTI

- Asker bunun üzerine terfileri yapılmayan generalleri, yeni görevlerine vekaleten atadı.

- Bu terfiler onay makamları tarafından uygun görülerek onaylandı.

3. HÜKÜMETİN GEREKÇESİ ORTADAN KALKIYOR

- Hükümetin kararnameyi imzalamamasına gerekçe olarak gösterdiği yakalama müzekkereleri, 6 Ağustos 2010 tarihinde sivil mahkemenin kararıyla kaldırıldı.

4. ASKER İKİNCİ KEZ HÜKÜMETİN KAPISINDA

- Genelkurmay, gerekçenin ortadan kalktığını düşünerek generaller için 12 Ağustos tarihinde ikinci kez terfi istedi.

5. HÜKÜMET İKİNCİ KEZ REDDEDİYOR

- Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, bu kez gerekçeyi değiştiriyor ve yeni bir kararnameye gerek duyulmadığı gerekçesiyle, terfi başvurularını 24 Ağustos'ta ikinçi kez reddetti!

6. ASKER MAHKEME YOLUNDA

- Hükümetin terfileri kabul etmemesi üzerine, generaller bu kez Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvuruyor ve yürütmenin durdurulmasını istiyor.

- AYİM, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının savunmalarını alarak, terfilerin yapılması 27 Eylül 2010 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı veriyor.

7.HÜKÜMET KARARA ÜÇ KEZ İTİRAZ ETTİ

Hükümet karara üç kez itiraz ediyor; ancak mahkeme üç başvuruyu da reddederek, terfilerin yapılmamasını idare olarak askeri hukuka uygun bulmuyor.

8. ASKER ÜÇÜNCÜ KEZ HÜKÜMETİN KAPISINDA

- Mahkeme kararı üzerine Genelkurmay, kararla birlikte terfi işlemlerin yapılması için Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na 19 Ekim 2010 tarihinde başvuruyor.

9. HÜKÜMETTEN EMEKLİLİK HAMLESİ

- Başbakanlık bu kez emeklilik kartını açıyor ve Genelkurmay'dan üç generalin emeklilik işlemleri için gerekli belgeleri istiyor.

10. ASKER DİRENİYOR VE KARARNAMEYİ GÖNDERİYOR

- Asker, 22 ve 26 Ekim 2010 tarihlerinde ilgili Bakanlıklara gönderilen cevabî yazılarda, yargısal süreç hatırlatılıyor ve Terfi ve Atama kararnamelerinin işlem yapılmak üzere kendilerine gönderildiği belirtilerek, emeklilik yerine generallerin terfilerinde ısrar ediyor.

11. HÜKÜMET SON ADIMI ATIYOR VE GÖREVDEN ALIYOR

- Bakanlıklar ile Genelkurmay arasında, krize neden olan bu süreç, generallerin açığa alınmasıyla sonlanıyor.



Kategori : GÜNCEL