Türkiye'nin AİHM'i yeni umut kapısı

  • Ana Sayfa
  • Türkiye'nin AİHM'i yeni umut kapısı
Türkiye'nin AİHM'i yeni umut kapısı
Bireysel başvuru hakkı Anayasa'ya girdi, vatandaşlar yüksek mahkemeye koştu. Henüz yasa yok, ama iki ayda çok sayıda başvuru var.Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Büyük tartışmalara neden olan Anayasa değişikliği vatandaşın umut kapısı oldu.

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için yapılan onlarca başvurunun ardında mikro beton kaplama n bu kez de bireysel başvuru hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar Anayasa Mahkemesi'ne koştu.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru için gerekli yasa çıkmadan 150'ye yakın başvuru yapıldı.

12 Eylül referandumunda kabul edilen yeni Anayasa’da, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirildi. Türkiye'nin AİHM'i olarak nitelendirilen bu hakkın yürürlüğe girmesi için Yüksek Mahkeme'ye iki yıl süre verildi.

Ancak bireysel başvuru uygulaması henüz başlamadan vatandaşlar Yüksek Mahkeme'ye başvuru yapmaya başladı. Paketin yürürlüğe girdiği 24 Eylül'den bu yana 150'yi aşkın başvuru yapıldı.

Edinilen bilgiye göre başvuruların 84'ü dilekçe ile yapıldı. Vatandaşların bazıları Yüksek Mahkeme'ye gelerek dilekçelerini verdi, bazıları posta yoluyla dilekçelerini ulaştırdı. Geri kalan başvurular ise Anayasa Mahkemesi'nin resmi internet sitesi üzerinden yapıldı.

Yüksek Mahkeme gerekli düzenleme yapılmadığı için henüz bu başvuruları işleme alamadı. Başvurular gerekli yasal düzenleme yapılıncaya kadar bekletilecek.



Kategori : GÜNCEL