Savunma Bakanı hedef tahtasına döndü

  • Ana Sayfa
  • Savunma Bakanı hedef tahtasına döndü
Savunma Bakanı hedef tahtasına döndü
Her tartışmada Genelkurmay'ı onaylayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eleştirilerin odağında.Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül askerlik tartışmalarının hep odağında oldu. Sürekli Genelkurmay'ın yanında saf tutması eleştiri konusu oldu.

Gönül'ün sivil iradeyi geri plana atan bu tavrı, Radikal yazarı Oral Çalışlar'ın gündeminde. Gönül'ün bedelli konusunda “Bu konuyu asker belirler” demesine isyan ediyor.

GENELKURMAY'A DİLEKÇE

"Alın size demokrasi... Böyle siyasetçiye böyle asker normal belki de..." diyen Çalışlar, Gönül'ün Sabah yazarı Yavuz Donat'ın sorusuna verdiği cevabı seo masaya yatırıp kritik sorular yöneltiyor.

"(...)Yavuz Donat soruyor: “Asker ‘garsonlukta, hizmetçilikte kullanılıyor’ deniliyor. Talep: Paralı askerlik çıksın... Orduya garson lazımsa, maaşlı garson çalıştırsın.” Vecdi Gönül’ün cevabı: “Askerlik hizmetinin nasıl icra edileceği, TSK İç Hizmet Yasası’nda gösterilmiştir. Yanlış uygulama olduğu iddiası varsa, Genelkurmay’a bildirirler. Genelkurmay da gerekli tahkikatı yapar.”
TSK, askerlik için gelmiş gençleri parasız şekilde garson, kuaför, posta olarak çalıştırıyor mu, çalıştırmıyor mu? Milli Savunma Bakanı bu konudan haberdar mı, değil mi? 231 bin kişiyi kapsadığı söylenen bu ‘angarya’ sektörünün tasfiyesi, Milli Savunma Bakanı’nın sorumluluk alanına giriyor mu, girmiyor mu?"

ASKER SAYISINA ASKER Mİ KARAR VERİR?

Askerlik işlerinde TSK'nın mutlak tek karar merci olarak görülmesine isyan eden Çalışlar, İsveç örneğini verdikten sonra sözü bu sisteme ses çıkarmayan bazı gazetecilere getiriyor.

"(...)Yıllar önce İsveç Savunma Bakanı ile bir söyleşi yapmıştım. Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey subayların terfi ve atamalarını kendisinin yaptığını, bunu bakanlar kurulunun da prensip gereği onayladığını anlatmıştı.
Türkiye’nin yakın tarihinde üç askeri darbe bulunuyor. Askerler siyasi hayat içinde bir güce sahip olabilirler. Bunlar bazılarımıza normal gelebilir. Ama TSK’nın asker sayısına kendi kendine karar vermesinin normal karşılanabilmesine şaşırmamak mümkün değil.
Vecdi Gönül gibi savunma bakanları, bu ‘sistem’in garantörü gibiler. Ama gazetecilerin de bir bölümünün aynı tavırda olmaları can sıkıcı. Zaten, askerin şu anki otoriter, çağdışı ve angaryacı askerlik sistemini sürdürebilmesinin temel nedeni, pek kimselerin sesini çıkaramıyor olması.
‘Sivil siyaset’, askerler ne derse onu yerine getirmek için mi var? Demokratik bir sistemde böyle Savunma Bakanı olur mu?"



Kategori : GÜNCEL