Fatih projesini bırak depreme bak

  • Ana Sayfa
  • Fatih projesini bırak depreme bak
Fatih projesini bırak depreme bak
CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İstanbul'daki yetkilileri uyararak olası depreme karşı dikkat çekti...Abone ol

İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, çok sayıda partili ile Küçükçekmece Kanarya’daki İstanbul Ticaret Odası İlköğretim Okulu önünde bir basın toplantısı düzenledi.

Şimşek; söz konusu okulda çok sayıda çatlak olduğunu vurgulayarak, “Fatih Projesi’ni allayıp pullayıp halka satmaya çalışan AKP iktidarı, önce okulları depreme karşı güçlendirsin” dedi.

Okul binası içinden çekilmiş fotoğrafları da basına dağıtan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; okul önüne siyasetçi kimliğinin yanı sıra bir baba ve bir veli olarak geldiğini ifade ederek; “Bu okulda tam bir eğitim skandalı yaşanıyor. Bu fotoğraflar bu okul içinde çekilmiş fotoğraflardır. Bu okul, bırakın eğitim vermeyi ayakta bile zor duruyor” diye konuştu.

AKP iktidarının Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi adıyla uygulamaya koyduğu FATİH Projesi’ni de eleştiren Berhan Şimşek; “22 Kasım’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı ve Ulaştırma Bakanı’ Kumlama kumu nın katıldığı törenle bu projeyi başlattılar. Proje ile Türkiye’deki 60 binin üzerindeki okuldan 40 bini bilgisayarlı eğitime geçecek, 40 bin okuldaki 620 bin dersliğin tamamı akıllı sınıf olacak. Proje bu. 1,5 milyar liraya mal olacak” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın projenin imza törenindeki, ‘iktidara geldiğimizden bu yana milli eğitime Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını yaptık’ sözleri ile aynı törende Milli Eğitim Bakanı’nın, ‘öğretmenler ve öğrenciler tebeşir tozu yutmaktan kurtulacak’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Şimşek; “Öğretmenlerimizin daha iyi şartlarda çalışmalarını, daha iyi şartlarda yaşamalarını, öğrencilerimizin çağın gerektirdiği eğitimi iyi bir şekilde almalarını tabii ki biz de isteriz. Ama işte böyle allayıp pullayıp sattıkları projeler, geliyor hayatın gerçeklerine çarpıyor” diye konuştu.

Ardahan’da çekilmiş ve basına yansıyan bir fotoğrafı da gösteren Şimşek; “Bunlar teknoloji atağına geçtiler ya hani, Ardahan’da öğrenciler okullarına at arabasıyla 2 lira karşılığında taşınıyor. İşte bu, Ardahan’daki FATİH Projesi. Arkamdaki bu okul ise, İstanbul’daki 3 bin okuldan biri. Bu okulda şu anda eğitim devam ediyor. Velilerimiz de evlerinde, ikili eğitim yapılmakta olan bu okulda okuyan 1.200 yavrumuzu huzurla bekliyor. Bu okul bırakın eğitim vermeyi, ayakta bile zor duruyor. Türkiye’nin iki ucundan da görüntü birbirinden farklı değil” dedi.

Okulun durumunu tespit eden İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Gökhan Gümüşdağ’ın, yaklaşık altı ay önce bu konulardan sorumlu olan İstanbul İl Özel İdaresi’ne fotoğraflarla birlikte yazılı bir önerge vererek okulun durumunu bildirdiğini hatırlatan Şimşek; “Aradan 6 ay geçiyor. Bundan 15 gün önce il özel idaresi nihayet yanıt veriyor. Okulun depreme yönelik fizibilite çalışmalarının yapılmasının 2010-2011 yıllarında planlandığını söylüyorlar. Bu zamana kadar okulun durumunu incelemek için bir eksper bile göndermemişler ve ne zaman gönderecekleri de bilinmiyor. Arkadaşlar hâlâ planlama aşamasında” dedi.

Kesinleşmiş bir ekspertiz raporu olmadan öğrencilerin ve öğretmenlerin kapısından içeri girmemesi gereken okulda, bin 200 öğrencinin hâlâ eğitim gördüğünü hatırtalan Şimşek; “Buyurun bu da İstanbul’dan FATİH Projesi” diye konuştu.

Eğitimdeki asıl sorunun iktidardaki AKP zihniyeti olduğunu kaydeden Berhan Şimşek; “Şu anda acil güçlendirme bekleyen, fizibilite çalışması planlanan 233, fizibilite çalışmaları başlayan 151 olmak üzere toplam 384 okul var. Depremin üzerinden 11 yıl geçti, hâlâ bekliyoruz güçlendirilmelerini. Üstelik bunların güçlendirilmesi için İl Özel İdaresi’nin ayırdığı bütçe sadece 12,5 milyon lira. Bu parayı okul sayına böldüğümüzde okul başına 32 bin liralık bir bütçe düşüyor. 1.5 milyar liraya FATİH Projesi, 12,5 milyon lira güçlendirmeye ayrılan pay. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 11 yılda harcadığı para 132 milyar dolar. Depreme karşı alınacak önlemler için harcanan para bu süre içinde 700 bin dolar. Yani 132 milyar doların yüzde yarımı. İşte İstanbul’u yöneten zihniyet, bu” dedi.

Şimşek; “Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi tebeşir tozundan kurtardık diyen Milli Eğitim Bakanı’nın ve AKP anlayışının, onları enkaz tozuna bulamasından endişe duyuyoruz” diye konuştu.



Kategori : POLİTİKA