Ergenekon tazminatını devlet ödeyecek

  • Ana Sayfa
  • Ergenekon tazminatını devlet ödeyecek
Ergenekon tazminatını devlet ödeyecek
Ergenekon sanığı Haberal'ın hakimleri tazminata mahkum ettirmesi, yasal düzenlemeyi getirdi. Tazminat davaları devlet aleyhine açılabilecek.Abone ol

Ergenekon Sanığı Mehmet Haberal'ın kendisini tahliye etmeyen hakimleri tazminat ödemeye mahkum ettirmesi AK Parti'yi harekete geçirdi. Kanun teklifi hazırlayan AK Parti Hakim ve Savcıları tazminat yükünden kurtaracak yasa teklifi verdi.

Böylece Hakim ve Savcıların sanıklar aleyhine verebileceği karara itirazdan doğabilecek tazminatlara karşı konrunmuş olacak. Dava devlete açılabilecek ve tazminatları turkey dental implant price da devlet ödeyecek.

HAKİMLERİ RAHATLATACAK KANUN

Hükümet, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda şimdiden 150 maddeye yaklaşan torba düzenlemeleri sürpriz bir teklifle genişletti. Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 9 hakimi 1500’er lira tazminata mahkûm ettirmesiyle gündeme gelen “hakimlere ceza” tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla tüm hakim ve savcıların tazminat cezalarını devlet ödeyecek.

Hakim ve savcılara dava açılma şartları daraltılırken, Ergenekon sanıklarının açtığı mevcut davalar da Yargıtay’dan alınıyor. Ak Parti yönetimi, Ak Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin ve arkadaşlarının imzasıyla yeni torba teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklif, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda genel torba düzenlemesiyle birleştirilecek.

SADECE DEVLETE DAVA

Yeni teklife göre, hakim ve savcıların bir soruşturma veya davayla ilgili işlemleri ve verdikleri her türlü karar nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk nedenlerine dayanılarak da olsa hakim veya savcı aleyhine tazminat davası açılamayacak.

Hakimin sorumlu gösterilebilmesi için kayırma, taraf tutma, kin veya düşmanlık, sağlanan bir menfaat, tutanakların veya kararların tahrif edilmesi, söylenmeyen bir sözün karara etki etmesi gibi somut bulgular istenecek.

Ayrıca süre şartları aranacak. Soruşturmadaki bir işlem veya karardan veya mahkemede hüküm verilmesinden sonra 6 ay içinde dava açılabilecek. Devlet, isterse kişisel sorumluluğunu gördüğü hakim veya savcıya 1 yıl içinde tazminatı ödetebilecek. Bu işlem için de rücu davası da açılacak. Bu hükümlerden HSYK müfettişleri, adalet müfettişleri de yararlanacak.



Kategori : POLİTİKA