Kılıçdaroğlu iyi bir poker oyuncusu!

  • Ana Sayfa
  • Kılıçdaroğlu iyi bir poker oyuncusu!
Kılıçdaroğlu iyi bir poker oyuncusu!
Kurultay öncesi CHP kulisleri kaynıyor... Bütçede yalnızları oynayan Kılıçdaroğlu'na BDP'den sürpriz destek... Hepsi bu haftanın kulisinde.Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP’de çarşaf-blok liste tartışması en son eski genel sekreter Önder Sav’ın sürpriz desteği ile rafa kalkarken gözler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırlayacağını söylediği Parti Meclisi listesinde kimlerin olacağına çevrildi.

Kulislerde pek çok isim konuşuluyor. Ama mevcut MYK üyeleri dahil hiç kimse “Ben varım” diyemiyor. Hatta bir de uyarı yaparak, “Kim ben varım diyorsa yalan söylüyordur” diyorlar. Çünkü Kılıçdaroğlu listeyle ilgili kimseye renk vermiyor. Bunda Kılıçdaroğlu'nun kişiliğinin etkisi çok yüksek. Meclis kulislerinde sohbet ettiğimiz bir milletvekilinin yaptığı değerlendirme bu durumu iyi özetliyor. PM listesine girme ihtimalini sorduğumuz milletvekilinin dert yanan sözleri şöyle:
“Kılıçdaroğlu çok iyi bir poker oyuncusu. Cenaze de deseniz aynı tepkiyi veriyor. Düğün deseniz de aynı tepkiyi veriyor. Ne düşündüğünü, kafasında ne olduğunu bilemiyorum. Sadece dinliyor.”

Kılıçdaroğlu renk vermese de listede kimlerin olacağıyla ilgili kulisler kokulu taş de dolaşan isimleri paylaşalım. Öncelikle Önder Sav ve Deniz Baykal’a yakın isimlerden 10’ar kişinin PM’de yer alacağı konuşuluyor. Faik Öztrak, Bihlun Tamaylıgil, Hakkı Süha Okay listeye girebilir deniliyor.

Asıl merak konusu olan ise listeye ilk kez girecek isimlerin kim olacağı. Toplumun farklı kesimlerinin temsil edilmesi beklenen PM’de bu kapsamda engeller için Engelliler Federasyonu Başkanı avukat Turan İçli’nin gireceği konuşuluyor. Partinin dış ilişkiler kadrosu için eski Müsteşar Uğur Ziyal ve Faruk Loğoğlu konuşuluyor. Azınlıkları temsil için konuşulan isim ise Süryani kökenli Markus Ürek. Ekonomi için Hurşit Güneş, Umut Oran gibi isimlerin yanına Necdet Pamir sürpriz olmayacak. Emekli müftü İhsan Özkes’i PM’ye taşıyan Kılıçdaroğlu bu kez de İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Muhammet Çakmak’ı PM’ye alabilecek.

Mevcut MYK üyeleri Gürsel Tekin, Sencer Ayata, Umut Oran, Melda Okur, İzzet Çetin, Süheyl Batum gibi isimlerin de listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni tüzük tartışmalarının öne çıkan ismi Atilla Kart'ın adı MYK için bile konuşulmaya başlandı.

Türkiye’nin en önemli konularından Kürt sorunu noktasında ise partinin politika değişikliğini de yansıtacak bir isim Sezgin Tanrıkulu’nun listeye girmesi kesin gibi. Kulislerde Mesut Değer'e yer verilmeyeceği konuşuluyor.

CHP'nin sosyalist kesime kimin ismiyle mesaj vereceği de merak konusu. Bu noktada konuşulan isimlerden biri Eşber Yağmurdereli.

Alevi toplumunun en çok oy verdiği partilerden biri CHP. Bu kesimi temsil için PM’ye kimin alınacağıyla ilgili ise netleşen bir isim görünmüyor.

Yeni dönemde yoksulluk ve emek eksenli bir politikayı öne çıkarması beklenen CHP PM’de sendikacılara özel önem verilecek. En çok konuşulan isim Yaşar Seyman. Ancak Seyman’ın yanı sıra İzzet Çetin başta olmak üzere birkaç sendikacının da PM’ye alınması bekleniyor. Konuşulan isimler böyle ama kurultaya saatler kala daha nelerin olacağını kimse bilmiyor.

KILIÇDAROĞLU’NA SAHİP ÇIKAN BDP’Lİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için bugüne kadar söylenen Gandi, Sessiz Güç gibi pek çok nitelemeye son bütçeden sonra yeni bir ifade eklendi. Yalnız Kılıçdaroğlu.

Başbakan Erdoğan’ın esip gürlediği Kılıçdaroğlu için “Gene çaktın!” diye kükrediği genel kurul salonunda tek bir CHP’linin çıkıp liderine sahip çıkmaması nedeniyle bu söz söylendi.

Ne Başbakan konuştuktan sonra ne de geride kalan iki gün içindeki bütçe görüşmelerinde Meclis kürsüsüne çıkıp Başbakan Erdoğan’ın “çaktın” sözüne karşılık veren olmadı. BDP’li Hasip Kaplan dışında.

Bütçe’nin ikinci gün 10 dakikalık bir konuşma için kürsüye çıkan BDP’li Kaplan Başbakan Erdoğan’ın “Çaktın” sözüne içerlemiş ki kürsüden saydırdı:
“Diyor ki: "Çaktınız." Valla YÖK'te de siz çaktınız, Anayasa'da da siz çaktınız, Siyasi Partiler Yasası'nda da siz çaktınız, MGK'da da siz çaktınız, Kenan Evren'i yargılayacaktınız, orada da çaktınız, başörtüsünde de çaktınız, lider sultasında da çaktınız, Meclis grubunu da Meclis bölüğü gibi esas duruşa geçirmekte çaktınız…”

ERDOĞAN'IN TASDİKNAME ZAMANI

Kaplan Başbakan’ın “Çaktınız sözlerine böyle karşılık verirken CHP sıralarından bir küçük destek aldı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol oturduğu yerden seslenerek Kaplan’a “Faili meçhullerde…” diye seslendi.

Kaplan da Anadol’un bu hatırlatmasıyla konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Faili meçhul cinayetlerde çaktınız. Çaktınız da çaktınız. İşsizlikte, yoksullukta çaktınız. Bu kadar kırıktan sonra da artık tasdikname zamanıdır, yani bunun ötesi yok.”



Kategori : POLİTİKA