Zaman yazarını böyle susturdular!

  • Ana Sayfa
  • Zaman yazarını böyle susturdular!
Zaman yazarını böyle susturdular!
İnsan Hakları Paneli'nde protesto edilen Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne konuşturulmadı.Abone ol

Şanlıurfa Barosu tarafından düzenlenen ‘Değişim Sürecinde Türkiye'de İnsan Hakları’ konulu panele katılan Yazar Mümtazer Türköne, protesto edilerek konuşturulmadı. Cengiz Çandar ve Altan Tan'ın ardından sırası gelen Türköne, salonda bulunan ve ikna çabalarına karşın vazgeçmeyen gençlerin protestosu nedeniyle konuşma yapamadı. Tepkiler üzerine Türköne salondan ayrılırken, protestocu gençler ise kendi aralarında tekme tokat kavga etti.



Yazar Cengiz Çandar, Altan Tan ve Mümtazer Türköne’nin konuşmacı olarak katıldığı paneli, aralarında sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi izledi.

50 BİN İNSANIN google reklam DAHA ÖLMESİNE GEREK VAR MI?

Baro Başkanı İrfan Güven'in açılış konuşmasıyla başlayan panelde ilk sözü alan Altan Tan, ana dil tartışmalarına değindi:

“Gelecek intikam üzerine inşa edilemez. 20'nci yüzyıl bizim için felaket oldu, 21 yüzyılı da kaybetmemeliyiz. Bugün Kürt halkının elde ettiği haklar için binlerce ömür feda edildi. Bugün Kürtçe seçmeli ders için veya ana dilde eğitim için 50 bin insanın daha ölmesine gerek var mı? Gideceksiniz Almanya'da ‘asimilasyon insanlık suçudur’ diyeceksiniz, Türkiye'de ana dilde eğitim isteyenlere ‘kimse böyle bir şey beklemesin’ diyeceksiniz. Peki ne bekleyelim, otobüs mü bekleyelim? Acele etmeyin diyorlar, ama bugün Kürtlerin yarısı Kürtçe bilmiyor. Süreç içerisinde bu hızla da ilerleyecek. On sene, yirmi sene sonra Kürtlerin yüzde 90'ı Kürtçe konuşamaz duruma geldiğinde, siz ana dilde eğitim hakkı on yıl ana dilde eğitim hakkı verseniz, bu kime yarayacak?."

ÇANDAR: KAPILAR AÇILMALI

Yazar Cengiz Çandar ise, Şanlıurfa'nın Kürt ve Arap kökenli insanların harmanlandığı bir kent olduğunu ifade etti. Türkiye'de Türk ile Kürt vatandaşlar arasındaki kilitli kapıların açılması gerektiğini, herkesin birbirine gönül kapısını açmasıyla mümkün olduğunu belirterek, "Eğer bu ülkede kimlikler kendilerini özgürce ifade edemiyorsa, benim de kardeşlerimin gönül kapıları birbirine kapalıdır. Önce bunu açacağız. Bu da ana dilde eğitim ile mümkün. Ana dilde özgür değilse insanlar amaca ulaşılamaz. Çözüm için tüm insanlar bu ülkede dinlerini, dillerini özgürce yaşamalıdır” dedi.

TÜRKÖNE'Yİ KONUŞTURMADILAR
Panelde, son konuşmacı olan Mümtazer Türköne sıra kendisi geldiğinde salonun balkon kısmında oturan bir grup genç alkış ve ıslıklar ile protesto başlattı. ‘Mümtazer dışarı’ sloganları atmaya başlayan gruba, salonda bulunan bazı gençler de alkışlarıyla destek verdi. Paneli yöneten ve Baro yöneticilerinin grubu sakinleştirmeye yönelik konuşmaları da sonuç vermedi.

GAZETE FIRLATTILAR

Slogan atan ve zaman zaman bireysel olarak Türköne'ye yönelik tepkili sözler sarf eden gruptaki bazı kişiler ellerinde bulunan gazeteleri de aşağı attı. Grubun ikna çabalarına olumsuz yanıt verip slogan atması ve Türköne'yi yuhalamayı sürdürmesi üzerine, panele kısa süre ara verildi. Protesto karşısında şaşıran ve gelişmeleri ayakta izleyen Mümtazer Türköne ise tepkilere alkışla karşılık verdi.



Kategori : GÜNCEL