Böyle ekonomi programı görülmedi

  • Ana Sayfa
  • Böyle ekonomi programı görülmedi
Böyle ekonomi programı görülmedi
Doğuş Holding, Doğuş Strateji Bölüm Başkanı Özlem Denizmen, kendisini iş kadını, sosyal girişimci ve anne olarak tanımlıyor. Yaptığı program sebebiyle kartvizitine yapımcı sıfatını da ekledi; ancak programını benzerlerinden ayıran çok belirgin farklar varAbone ol

Doğuş Holding, Doğuş Strateji Bölüm Başkanı Özlem Denizmen, kendisini iş kadını, sosyal girişimci ve anne olarak tanımlıyor. Yaptığı program sebebiyle kartvizitine yapımcı sıfatını da ekledi; ancak programını benzerlerinden ayıran çok belirgin farklar var. Benzerleri demek de doğru olmaz sanırım, CNBC-e'de 'Para Durumu' adlı programı hazırlayan ve sunan Denizmen'i seyredenler gözlerine inanamıyor; çünkü yaptığı işin anlaşılabilir olması için her programına özel hazırlık yaparak çıkıyor. Kimi zaman başında fötr şapka ve gözlükle çıkıp haciz nedir anlatıyor, kimi zaman ekranda çiğköfte yaparak girişimcilere akıl veriyor. Programın amacı para durumlarını konuşmak, seyirciye yol göstermek, hayatı yerel seo kolaylaştırıcı ipuçları ve tavsiyeler vermek...

Akşam Gazetesi'nden Elif Aktuğ'un renkli söyleşinden bir bölüm şöyle:

- Kimin fikriydi 'Para Durumu'?

Ferit Şahenk'e söylemiştim ne yapmak istediğimi, kabul etti. Patronum isteyince ben de cesaretlendim. Girişimcilik üç şey ister; uzmanlık, kabiliyet ve heyecan.

- Heyecan kısmı önemli değil mi?

Eğer sevdiğin işi yapıyorsan çalışmamış sayılırsın derler. Dünyada sadece almak diye bir şey yok, vermek de lazım. İnsanların hayırlısı, insanlara hayırlı olandır der, Mevlana. Tam olarak televizyonda yaptığım işin adı da finansal okur-yazarlık. 'Ayşe topu tut' değil, 'Ayşe kredi kartını tut' diyorum.

6 AYDA 5 BİN SORU

- Bütçe yapmayı öğrenememenin sebebi bir de aileler değil mi?

Ailelerin korumacı olduğu doğru, geçenlerde Çukurova Üniversitesi'ndeydim, bir çocuk 'Ben birikim yapıyorum' dedi, herkes alkışladı. 'Birikimini ne yapıyorsun' diye sorunca da 'Anneme veriyorum' dedi. Bu değişecek işte... İnsanın banka hesabı olmazsa, kendini yönetemez; hedeflerin doğru belirlenmesi lazım.

- Bütçe yapmayı öğrenene kadar iş işten geçebiliyor, nasıl öğrenilir?

Aslında hiç bilgisiz de değiliz bütçe konusunda. Para, ilk olarak evde öğreniliyor. Anne oğluna kızıyor 'Pis paralara elleme' diyor; para 'pis' oluyor ilk olarak. Sonra sıkıntılara, bunalımlara ya da iyi günlere şahit oldukça kişide para karakteri oluşuyor. Babası çok borçlanan ve sıkıntı yaşayan biri bu nedenle asla borçlanmıyor, teyzesi borsada para kaybettiyse borsaya yanaşmıyor; algılar oturuyor, yerleşiyor zamanla. Korkular, endişeler, istekler de belirliyor.

- Kimlere ulaşıyorsunuz sitenizle?

Son 6 ayda en az 5 bin soru cevapladım, internet sitemde. Bu sayede de ülkeyi çok iyi hissetmeye başladım; Kars'tan, Diyarbakır'dan, Artvin'den sorular geliyor. 1000 lirasını ne yapsın diye soran da var,    1 milyon lira ile ev alsam mı diye soran da var. Her yaştan, her kesimden soru geliyor. Benim de zihnim ve vizyonum açılıyor soruları cevaplarken. Ülkemi daha iyi tanıyor ve daha çok seviyorum.

- Para konuşmayı sevmiyoruz sanırım.

Aynen, benim amacım da  konuşulmasını sağlamak! Parayı ne gereğinden fazla önemseyelim ne de görmezden gelelim. Parayı yönetelim, parayı iyi yöneten kendini iyi yönetir.

- İlk olarak ne yapmalıyız?

Ben ilk olarak kağıt-kalem verip, harcamaları listeleyin diyorum. Yazınca görüyorsun, alt alta kocaman bir rakam çıkıyor karşına. Yazmak, kontrol etmeyi sağlıyor. Kontrol edersen güçlü hissedersin kendini. O zaman işin olmasa bile güçlü oluyorsun. İş görüşmesine veya bankaya kredi istemeye giderken dik duruyorsun. Bilirsen kendine güvenirsin. Az para kazananlar, 'Para mı var yöneteyim' diyorlar. Miktar önemli elbette ama bütçeni yaparken veya yönetirken önemli değil. Lotodan para kazanıyor adam, birkaç sene sonra beter hale geliyor.



Kategori : EKONOMİ