Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kredi, kredi kartı ve munzam karşılıklarla ilgili düzenlemeler geçen haftanın ekonomi gündemine damgasını vurmuştu.
Milliyet yazarı Güngör Uras, bu değişikliklerin vatandaşa nasıl yansıyacağını yazdı. İşte o yazının ayrıntıları...
Merkez Bankası (1) Faizi düşürdü (2) Bankaların mevduatdan kanuni karşılık olarak Merkez Bankası'na aktardıkları payı artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise (1) Kredi kartlarında taksitlemeyi ve nakit çekilişini zorlaştırdı. (2) Kon new mexico seo ut ve işyeri için verilecek kredilere sınır getirdi.
Ekonomik tedbirlerin (1)Makro ,(2)Mikro hedefleri ve sonuçları olur. Makro sonuçlar ekonominin bütününü, temel dengelerini, bugününü ve geleceğini belirleyen tedbirlerdir. Mikro tedbirler, halkın bu gününü etkiler. Bireyler uzun dönemde iyilik getirebilecek tedbirlerin faturasını bugünden öder.
Geçen hafta açıklanan tedbirlerin amacı (1)Yüksek faiz cazibesi ile ülkeye gelen sıcak para girişini sınırlamak için faizleri geri çekmek, (2)Ucuz döviz cazibesi ile artan iç talebi firenlemektir.
Bu tedbirler (Kısa dönemde-yarın, öbür gün) Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcamı nasıl etkiler?:
- Bankalar mevduat faizine daha düşük faiz ödeyecekler.
- Bankaların konut kredisi faizleri biraz yükselecek. Bankalar konut bedelinin en fazla yüzde 75'ine kredi verebilecek. Genelde konut kredilerinde coşku yavaşlayacak.
- Kredi kartı ile aybaşını getirmeye, borçları çevirmeye, nakit ihtiyaçlarını karşılamaya çalışanlar yeni düzene uymakta zorlanacaklar.
Anlaşılacağı gibi geçen hafta açıklanan tedbirler daha çok mevduatı, tüketici kredilerini hedef almış durumda. Acaba mevduat ve tüketici kredilerinde 'yangın mı çıktı?' Mevduat coşmaya, tüketici kredileri koşmaya mı başladı?
Alttaki tabloda 2009 sonundan bu yıl ekime kadar mevduat ve tüketici kredilerinde artış rakamları veriliyor.
Görülüyor ki,
- On ayda yurtiçi yerleşiklerin toplam tasarruf mevduatındaki artış 24.9 milyar TL. Döviz mevduatının TL karşılığı döviz kurundaki gerileme nedeniyle çok az arttı.
- Toplam kredilerdeki artış 89.8 milyar TL. Tüketici kredilerindeki artış 27.9 milyar TL. En fazla konut kredileri artmış. Artış 12.6 milyar TL. Onu ihtiyaç kredileri izliyor 9.4 milyar TL.
- Bireysel kredi kartı borçlarındaki artış 6.1 milyar TL. Taksitli kart borcundaki artış sadece 3.3 milyar TL.
- Tüketici kredileri ve kart borçlarından mahkemeye düşenlerde artış yok. Azalış var.
Açık anlatımıyla mevduat, konut ve ihtiyaç kredilerinde ve kart borçlarında yangın yok ama, "sıcak paradaki yangını söndürmek arayışında" pişmekte olan aşa su sıkılıyor.
Kategori : EKONOMİ