Türkiye'yi darbeden IMF kurtardı!

  • Ana Sayfa
  • Türkiye'yi darbeden IMF kurtardı!
Türkiye'yi darbeden IMF kurtardı!
Ak Parti'ye yönelik darbe planı iddialarına bir yenisi eklendi. İddialara göre, patronlar hükümeti parayla vuracaklardı.Abone ol

Ekonomist Süleyman Yaşar, 2008'de AK Parti'ye açılan kapatma davasını, TÜSİAD ve TOBB'un ekonomik kaos planının izlediğini ama başarılı olamadığını ifade ederek "Hükümet IMF'yle anlaşsaydı plan başarıya ulaşabilirdi" dedi.

Yeni Şafak Gazetesi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, yazar Dr. Süleyman Yaşar Yaşar'la yapılan söyleşiye sayfalarında yer verdi.

İşte o söyleşinin satır başları...

Türkiye son yıllarda büyük bir değişim içinde. Bu değişim, çoğu zaman sal seo t siyasal pencereden okuyoruz. Sivilleşme, demokratikleşme, özgürlük gibi kelimelerle daha çok açıklıyoruz olanı biteni. Peki ya eşitlik. Eşitleniyor muyuz? Özellikle de ekonomik alanda? Ekonomi ile siyaset arasında yapısal ilişki ne kadar devam ediyor? Türkiye'de ve dünya da bu anlamda neler oluyor?

Önceki hafta Seul'de yapılan G-20 zirvesini, tüm dünya nefesini tutarak izledi. Bizim medyada G-20, daha çok Başbakan Erdoğan'ın diğer liderlerle yaptığı ikili görüşmelerle gündeme geldi. Peki ekonomik olarak ne kararlar alındı zirvede? Başbakan Erdoğan'a gösterilen ilgi ve yapılan görüşmelerin anlamı ne? Bunlar Türkiye'nin yükselen siyasal gücünden mi yoksa ekonominin bunda payı var mı?

Bu hafta Söyleşi-Yorum'da bu soruların cevabını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, yazar Dr. Süleyman Yaşar'dan aldık. Hem dünya da hem de Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri konuştuk. Yaşar, Seul'u ekonomik olarak önemli bir milat olarak görüyor ve Türkiye'nin ekonomide trend belirleyen bir ülke olduğunu söylüyor. Ve çok ilginç bir not daha düşüyor; AK Parti'yi devirmek için ekonomik alanda da darbe girişimi oldu.

Türkiye ekonomisi nasıl bir değişim içinde?

Turgut Özal'ın ölümüyle bir ülkenin kaderi de değişti. Onunla değişmeye başlayan değişim kesintiye uğradı bir anlamda. Demirel'in "kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veririm" popülist ekonomik söylemi, ahbap çavuş kapitalizmi uygulamaları, CHP'nin Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başında olduğu SSK'nın batırılışı. Bütün bunlar Türkiye'nin kamu maliyesini bozdu. 28 Şubat süreci, kanun dışı işler, faili meçhullere göz yuman medyanın bu süreçte banka sahibi olması, bunların içini boşaltmaları, kamu maliyesini iflas ettirdi. İşte 2001 krizi bu iflasın resmidir. 2002'den itibaren ekonomik olarak da yeni bir dönem başladı.

Nedir bu dönemin özelliği?



Kategori : POLİTİKA