CHP'nin ihmal ettiği iki kesim

CHP'nin ihmal ettiği iki kesim
CHP'nin öteden beri bir türlü sağlıklı zemine oturtamadığı iki kesimle iletişimini nasıl geliştirecek?Abone ol

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kaptanlığını yaptığı CHP'nin unuttuğu iki kitle var. Bunlardan birincisi dindar kesim diğeri ise Alevi kesimler.. Peki CHP yeni dönemde bu iki kitleyle diyaloğunu nasıl sağlayacak?

Türkiye'deki İslami dinamikleri yakından takip eden Vatan yazarı Ruşen Çakır, CHP'nin yeni dönemde neler yapabileceğini masay new mexico seo a yatırdı.

Çakır analizine önce CHP ile dindar kesim ilişkilerinden başladı:

İslam dinine ve dindarlara bakış konusunda Türkiye’de sol hareketin oldum olası sorunları vardır ve kısa vadede bunun üstesinden gelebileceğine dair fazla bir emare de gözükmüyor. Solun geneli gibi başta CHP olmak üzere sosyal demokrat partiler de aynı dertten muzdariptir. Bülent Ecevit’in liderliği dönemindeki “inançlara saygılı laiklik” perspektifiyle bir ölçüde hafiflemiş olan bu dert asla tam olarak ortadan kalkmamış ve sol partilerin dindar kitlelere ulaşması hep çok zor olmuştur.

Tarihe çok fazla saplanıp kalmadan yakın dönemin CHP’sine odaklanacak olursak, gerek liderliğinin son dönemlerinde Deniz Baykal, gerekse Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’yi daha geniş kitlelelere açabilmek için öncelikle muhafazakâr kesimlere yönelmenin gerekli olduğunu gördüler ama bunu açık açık telaffuz etmekten kaçınıp, oldukça mütevazı ve ürkek adımlar attılar. Baykal’ın bu konudaki “utangaçlığında” pek de haksız olmadığını, o son derece embolik “çarşaf açılımı”nın parti içi ve dışında doğurmuş olduğu fırtınlarda gördük. İki -üç çarşaflı kadına parti rozeti takmakla ne CHP katı laiklik çizgisinden vazgeçer, ne de muhafazakârlar CHP’ye yönelik önyargılarından sıyrılırdı. Fakat olmadı, kıyamet koptu ve CHP yönetimi hemen geri adım atmak durumunda kaldı.



Kategori : POLİTİKA