Japon otomotiv şirketi Toyota, 2009 yılında ABD'nin California eyaletindeki San Diego kenti yakınında Lexus ES 350 model araçta 4 kişinin öldüğü kazayla ilgili olarak 10 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Toyota'nın Lexus model aracının karıştığı bu kaza şirketin geniş çaplı araç geri çağırmasına yol açmıştı.
Kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının mart ayında San Diego'da açtığı dava, Toyota ve iştiraklerine Toyota marka araçlardaki ani ve istem dışı hızlanma şikayetleriyle ilgili açılan davalar arasında yer alıyordu. San Diego yakınında 28 Ağustos 2009 tarihinde California Otoyol Devriyesi'nde görevli memur Mark Saylor'un kullandığı Lexus ES 350 aracın yaptığı kazaya medyanın yoğun ilgi göstermesi ve hükümetin güvenlikle ilgili incelemesi Toyota'nın, ABD'de 6,5 milyon adet aracı ani hızlanma ve paspastan kaynaklanan sorunlarla ilgili olarak geri çağırmasını sağlamıştı.
Saylor'un yakınlarının açtığı davayla ilgili eylül ayında tarafların vardığı yunanistan turist uzlaşma o zamandan bu yana gizleniyordu. Ancak mahkeme yargıcının üzerinde anlaşılan miktarın kamuya açıklanmasına karar vermesi üzerine iki avukat sonucu açıkladı.
Saylor davasında davacı tarafı temsil eden avukat John Gomez, taraflar arasındaki uzlaşmanın, orijinal davada savunma tarafı olan, ancak varılan uzlaşmanın parçası olmayan San Diego'daki Toyota bayii Bob Baker Lexus'a karşı iddialarını sürdürmesine izin verdiğini söyledi.
Lexus ES 350 model aracı Saylor ailesine kiralayan Bob Baker'ın avukatı Larry Willis de 10 milyon dolar tutarındaki uzlaşmayı teyit ederek, Toyota'nın uzlaşma kapsamında sorumluluğu kabul etmediğini ifade etti.
Gomez ise Toyota bayisini ''çok kuvvetli biçimde sorumlu taraf'' olarak gördüğünü, ''Bob Baker aleyhinde 10 milyon dolardan fazla isteyeceklerini'' söyledi.
Toyota ise yaptığı açıklamada, uzlaşmanın koşullarına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı, ancak Bob Baker'ın ''aileyle olan davasının sürmesi nedeniyle dikkatlerin bayinden başka yöne çevrilmesi için miktarın kamuoyuna açıklanmasını istediğini'' bildirdi. Toyota'nın miktarın kamuoyuna açıklanmasından hayal kırıklığına uğradığı belirtilen açıklamada, ''bu davalarda ortak nokta, aileleri istenmeyen taleplerden koruma ve onlara bu zor süreçte yaşamlarına devam etme olanağı sağlama kapsamında tarafların miktarın gizli tutulmasında anlaşmaya varmasıdır'' denildi
4 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ KAZA
Dava dosyasına göre, California Otoyol Devriyesi'nde görevli memur Mark Saylor, eşi, 13 yaşındaki kızı ve kayınbiraderinin içinde bulunduğu Lexus ES 350'yi kullanırken, araç ''kendiliğinden hızlanmaya başladı'' ve Saylor'un ''freni kullanmasına, aracı durdurmak için her türlü olasılığı değerlendirmesi çabalarına'' rağmen araç kontrolden çıkarak süratlendi. Bir araca vurmadan önce saatte 190 kilometre hıza ulaşan araç daha sonra yoldan çıkarak birkaç kez takla attı ve alev aldı.
Kazadan önce, Saylor'un kayınbiraderi Christopher Lastrella ''911'' acil yardımı arayarak görevliye ''Gaz pedalımız sıkıştı, başımız belada...frenler çalışmıyor'' dediği, diğerlerinin ise ''dua ettiği'' kayıtlara geçti.
San Diego Şerifi Bürosu'nun, kazaya muhtemelen gaz pedalının paspasa sıkışmasının yol açtığı belirtildi. Kaza raporunda ise, araçtaki hasarın büyük olması nedeniyle ''istem dışı hızlanmanın mekanikle ya da elektrik aksamıyla ilgili olup olmadığının belirlenemediği'' kaydedildi.
Raporda ayrıca, birkaç gün önce aynı araçtan kiralayan başka bir sürücünün soruşturmacılara gaz pedalı sıkıştığında aracın kontrolden çıkarak hızlandığını, ancak vitesi boşa aldıktan sonra gaz pedalını kurtardığını söylediği belirtildi. Söz konusu sürücünün aracı teslim ederken bayinin resepsiyon görevlisine şikayetini aktardığı, resepsiyon görevlisinin soruşturmacılara konuyla ilgili görevli uzmana bilgi verdiğini söylediği, ancak görevli uzmanın hiçbir zaman bir şikayet almadığını iddia ettiği ifade edildi.
Ulusal Otoyolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Toyota araçlardaki ve şirketin lüks sınıfı Lexus araçlardaki istem dışı, ani hızlanmayla bağlantılı olabileceği gerekçesiyle 2000 yılından bu yana 89 ölümlü kazayı soruşturuyor.
Toyota'nın geçen yıl milyonlarca aracı çağırmasından sonra Toyota Başkanı Ikio Toyoda, Saylor ailesine baş sağlığı dilemiş ve şubat ayında da ABD Kongresi'nde özür dilemişti.
Kategori : GÜNCEL