Gaziantep, küresel krizi fırsata dönüştürmeyi başaran sayılı şehirlerden biri. 2010 yılında 3,9 dolar ihracat yapmayı başaran şehir, Amerika'dan Çin'e kadar tam 170 ülkeye mal satıyor. Diğer bazı şehirlerin buradan yaptığı satışlar da eklenince ihracat rakamı 5 milyar doları aşıyor. Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana kendi yağıyla kavrulan Gaziantep'te halıdan tekstile, plastikten gıdaya birçok ürün dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Türkiye'nin en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olan Gaziantep, Zaman Gazetesi'nin Sektörler Buluşması'nda masaya yatırıldı.
Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda iş dünyasının temsilcileri mesleki eğitimden ulaşıma kadar birço hair transplant cost turkey k problemi dile getirdi.
Zaman Gazetesi yazarı Doç. Dr. Murat Yülek:
Gaziantep'te sanayi önemli bir sektör. Sanayinin özelliklerinden birisi, uluslararası ticarete rekabete açık olması. Önümüzdeki dönemde zayıf ve kırılgan bir küresel büyüme göreceğiz. Çin yükselişine devam edecek. Şimdi Çin hakikaten geldi. Çin, büyük krizin muzaffer ülkesi olacak gibi gözüküyor. Dünya ekonomisi bir çukura girdi, çıkmaya çalıştı. Çukura girdiği zaman talep daralır. Talep daralınca da birincil malların daralması lazım. Ama öyle olmadı. Sanayicinin marjları düşecek. Dünya kur savaşı var, kurla zengin olunmaz ama fakir olunur. Çin'in ürettiği ürünleri üretmeyeceksin.
Zaman Gazetesi yazarı Günseli Özen Ocakoğlu:
Gelecek 10 yılda dünyada büyük değişiklikler olacak. Birazcık güvenlik sorunu yaşayacağız. Terörizm artabilir. Güvenlik şirketleri ciddi kazançlar sağlayacak. Para, Asya ülkelerine akacak. Hindistan, teknolojide bilişim dünyasında çok ileride. Dolayısıyla bizim de yüzümüzü Doğu'ya dönüp iş fırsatları aramamız lazım. Seyahat artacak. Seyahatle birlikte turizm büyüyecek. Çok daha fazla sağlık turizmi büyüyecek. Dünyadaki bütün mega trendleri bundan sonra Çin belirleyecek. Küçük esnaf ve KOBİ'ler birleşmeli. İşadamlarımız araştırma yapmıyor. Hislerimizle yatırım yapıyoruz. Eğer reklamı gerçeklere uygun yapmazsanız bir daha size dönmezler.
Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt:
Dünyada dinamik bir rekabet ortamı var. Çin faktörünü rotamıza koyalım ama Çin'i de 10 yıl önceki ezberlerle değerlendirmemiz lazım. Çin Volvo'yu, Fransızların markası Cerruti'yi, IBM'in laptop bölümü Lenova'yı satın aldı. Tahviller konusunda en son İspanya'ya yardım ediyorlardı. Amerikan tahvillerini aldığını zaten kaç yıldır biliyoruz. Japonya'nın tahvillerini alıyor. İhracatımızın hızla arttığı ama dış ticaret açığımızın da çok büyük bir uçuruma sürüklendiği bir ülke. Çin'de ticaret yapmak, Çin'de üretim yapmak, Çin'den fırsatları devşirmek, biraz bunun üzerinde artık 'Ya bu Çin malıdır, ucuzdur. Niye biz buradan mal ithal ediyoruz?' tarzında konuşmaların ötesinde Çin gerçeğini kabul edip orada neleri fırsata dönüştürebileceğimizi konuşmakta fayda var. Finansal istikrar olmasaydı, Türkiye bu krize 8 saat dayanamazdı. Ama ne olursa olsun etimiz budumuz bir Citibank etmiyor. Çukurun içerisinde de değiliz ama emin adımlarla zirveye doğru tırmanan bir ülkeyiz.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer:
Türkiye ne kadar stratejik yerde ise Gaziantep de öyle stratejik bir yerde. Ortadoğu pazarına yakın bir şehir. Hükümetin attığı adımları yıllar önce kendi çabalarımızla gerçekleştirdik. İşbirlikleri kriz döneminde Gaziantep'i korudu, korumaya da devam ediyor. 2010'da yüzde 19 ihracat artışı var. Türkiye'nin yüzde 7 büyüyeceğini görürsek, Gaziantep'in iki misli büyüdüğünü görüyoruz. Bildirge veren işyeri yüzde 24, elektrik tüketimi yüzde 15 arttı. Gaziantep yüzde 15 büyüdü. 1979 yılında 1 tane marka tescilimiz vardı, 2003'te 4 bin küsur oldu. 2003 yılından bugüne 12 bine ulaştı. 32 yılda elde ettiği rakamı 7 yılda 3'e katladı. Markalaşma bir bilinç, iyi bir yerdeyiz, son 6 yılda rekor kırıyoruz. Yenilikçiliği sanayicilerin kafasına yerleştirdik. İlk kez inovasyon ödülleri veren odayız. İstanbul Sanayi Odası bizden sonra başladı. Ar-Ge'de atılım yaptık. Ar-Ge'de ilk 10'dayız. Proje bazında TÜBİTAK'a şirket temsilcileri gönderdik. 3 yılda yüzde 350 artış sağladık. Akıllı rekabet, akıllı yatırım, akıllı üretim, akıllı sanayi ürünlerini öngörüyoruz. Ortak aklı önemsiyoruz. Başarı da bundan kaynaklanıyor. Gaziantep'in yüklendiği bir sorun, İstanbul'dan sonra en fazla göç alan şehiriz. Ancak üretimde sağladığımız bunca başarılara rağmen ihracatta Habur Sınır Kapısı'ndan kaynaklanan sıkıntılar yaşıyoruz. Burada altyapı açısından bir problem yok. Ancak personel yetersizliği ve çokbaşlılık sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Sınır kapısının idaresine birçok kurum müdahale ediyor. Buradaki çokbaşlığının sona erdirilmesi gerekiyor.
Kategori : GÜNCEL