İnsan çocukluktan gençliğe, yetişkinliğe son olarak da yaşlılığa yol alırken psikolojik eşiklerden geçiyor.
Bunlardan en tehlikelisiyse "orta yaş krizi." Malum, bu yaşlarda insanlar uçuk kaçık veya umulmadık, hatta hayatının düzenini değiştirecek işlere kalkışabiliyor. İngiliz Davranış Bilimleri profesörü Andrew J. Oswald ve İngiliz Ekonomi Profesörü David G. Blanchflower, 72 ülkeden topladıkları veriyle ortaya bir mutluluk endeksi çıkarmış. Sonuç; insanlar orta yaşlarda en mutsuz dönemini yaşıyor.
İNSAN PSİKOLOJİSİ BİR NOKTA DA U DÖ İstanbul temizlik firması NÜŞÜ YAPIYOR
Ama o eşiği aştıktan sonra tam bir U dönüşü yaparak mutluluğu yeniden yakalıyor. Şimdi, "Mutluluk insan yaşamında U şekli mi çiziyor" sorusunun cevabını arayan araştırmanın detaylarına bir bakalım. İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden Oswald'ın söylediğine göre, geçen yüzyıllarda ve aslında 1990lı yıllara kadar kayda geçen geçerli bilimsel veri, insanoğlunun gençken mutlu olduğu ve ölüme yakınlaştıkça mutsuz bir hale geldiği olmuş. Ancak 21'inci yüzyıla girerken yapılan araştırmalar, insan psikolojisinin bir noktada U dönüşü yaptığını ortaya koyuyor.
İki bilim insanı, önce rasgele seçilen 500 bin Amerikalı ve Batı Avrupalının verisinden yola çıkarak, insan mutluluğu üzerinde etki eden istisnai durumları (bunlar önceki yüzyılda doğma ve çok istisnai iyi veya kötü dönemler olabilir (hastalık veya savaş dönemi gibi) dışarıda tutarak üç temel sonuca varmış. Öncelikle, diğer faktörler sabit olduğunda, Atlantik'in her iki yakasında da her iki cinsten bireylerin orta yaşlarında en mutsuz hallerini yaşadığı ortaya çıkmış.
GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE
İkincisi, insanın hayatındaki mutluluk serüveninde ortaya çıkan U şeklinin Doğu Avrupalı, Latin Amerikalı ve Asyalı ülkeler için de geçerli olduğu kanıtlanmış. Üçüncü olarak gelişmiş ve gelişmekte olan 72 ülkenin her birinde orta yaşlardaki mutluluk halinde bir gerileme gözlenmiş. Buradan elde edilen sayısal veriyse şu: İnsanlar orta yaşlarda, yani 40'larından 50'li yaşlarının başlarına kadar en mutsuz dönemini yaşıyor.
KÜRESEL MUTSUZLUK YAŞI 46
Küresel olarak en mutsuz olunan yaş 46, Türkiye'deyse 45. Oswald, "46 ortalamasından yola çıkarak Türklerin psikolojisinin iyi durumda, normal değerlerde olduğunu söyleyebiliriz." İngiliz bilim adamı, mutluluk ve hayat tatmini üzerinde etki eden gelir, eğitim ve evlilik gibi faktörlerin gerilemeye yol açtığını itiraf ediyor. Ancak asıl gerçek, bu faktörleri gözetmeksizin U şeklindeki bu dışbükey eğimin dünyanın farklı yerlerinde benzeri şekilde seyretmesi.
Kategori : GÜNCEL